Demir wil gegevens over ontvangers van groenstroomcertificaten publiekelijk maken

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) heeft een ontwerpdecreet klaar om de Vlaamse energiewaakhond VREG te verplichten de gegevens per ontvanger van de groenestroom-en warmtekrachtcertificaten (GSC en WKC) jaarlijks bekend te maken. Zo zou het ondernemingsnummer, het adres en de installatiegegevens publiekelijk gemaakt worden. “Tot op heden is er geen transparantie over deze certificaten richting de belastingbetaler en energieverbruiker”, aldus minister Demir. Zij gelooft dat elke Vlaming daar het recht op heeft.

30 oktober 2023  – Laatst bijgewerkt om 30 oktober 2023 16:51
Lees meer over:

Minister Demir kreeg groen licht van de Vlaamse regering om de gegevens van de GSC en WKC-ontvangers publiekelijk te maken. “De politiek had de moed niet om de knip in de groenestroomcertificaten door te voeren, maar gelukkig volgt de regering mij wel om transparantie te brengen in de subsidiestromen aan de hernieuwbare energie in Vlaanderen. Wie weet doet het zelfs de geesten rijpen om alsnog een knip te beslissen in een volgende regering”, klinkt het bij Demir.

Transparantie over subsidies

Volgens Demir past haar initiatief in een breder plan van de Vlaamse regering om transparanter om te gaan met de eigen subsidiestromen. Vorig jaar lanceerde de Vlaamse regering een subsidieregister. In deze databank kan iedereen alle subsidies kan raadplegen. Vorig jaar waren de subsidies goed voor 17,8 miljard euro aan 30.000 verschillende ontvangers, maar groenestroomsubsidies staan hier niet vermeld. Via de groenestroom- en warmtekrachtcertificaten wordt jaarlijks meer dan 1 miljard euro subsidies gegeven aan hernieuwbare energie en aan specifieke bedrijven. “Vlamingen betalen hieraan mee via hun energiefacturen”, zodus Demir.

Uitsluitend VREG kent de verdeling van de groenestroom- en warmtekrachtcertificaten en houdt dit tot nader order vertrouwelijk. VREG valt als parlementaire instelling niet onder het toepassingsgebied van het Vlaams subsidieregister en heeft een decretaal vastgelegde geheimhoudingsplicht. Met het ontwerpdecreet van minister Demir zal VREG verplicht worden om jaarlijks het aantal groenestroomcertificaten en warmtekrachtcertificaten van de laatste tien jaar openbaar te maken, met vermelding van de rechtspersoon met ondernemingsnummer, het adres en de installatiegegevens.

Over het ontwerpdecreet wordt nu advies gevraagd aan VREG, de adviesraden en de Raad van State om waarschijnlijk in het voorjaar 2024 over te gaan tot een definitieve goedkeuring.

Sterke afbouw subsidies

Onder Demir werden de subsidies voor hernieuwbare energie reeds afgebouwd. Zo werd de steun voor grote biomassainstallaties afgeschaft, werd de steun aan warmtekracht en windmolens afgebouwd en zullen de subsidies voor zonnepanelen geschrapt worden vanaf 1 januari 2024 voor bedrijven en burgers. Demir had graag nog de knip doorgevoerd in de certificatensteun die ondernemingen ontvangen voor installaties die voor 1 januari 2013 werden gestart, maar botste op een ‘njet’ binnen de regering.

De sectorfederatie voor duurzame energie (ODE) becijferde dat ruim 2.000 bedrijven het slachtoffer zouden worden van de zogenaamde GSC-knip. Het zou niet alleen gaan om grote spelers, maar ook om coöperaties, kmo’s en landbouwbedrijven. Demir laat alvast weten de maatregel bij de regeringsonderhandelingen in 2024 terug op tafel leggen als ze daartoe de kans krijgt.

Knip in groenestroomcertificaten definitief van de baan
Uitgelicht
De knip in de groenestroomcertificaten die Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wilde doorvoeren om de Vlaamse energiefactuur te verlagen, komt er niet. Open Vld wa...
25 september 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / De Morgen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek