Knip in groenestroomcertificaten definitief van de baan
nieuwsDe knip in de groenestroomcertificaten die Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wilde doorvoeren om de Vlaamse energiefactuur te verlagen, komt er niet. Open Vld was daar tegen gekant omdat de maatregel de verkeerde bedrijven treft en rechtsonzekerheid veroorzaakt. Daarnaast worden ook de subsidies voor zonnepanelen afgeschaft vanaf 1 januari 2024. Voor asbestdaken wordt de steun dan weer verlengd.
In volle energiecrisis lanceerde minister Demir het voorstel om te gaan knippen in de groenestroomcertificaten (GSC) die ondernemingen ontvangen voor installaties die voor 1 januari 2013 werden gestart. Zij konden nog rekenen op steun van 450 euro per groenestroomcertificaat van 1.000 kWh opgewekte elektriciteit. Volgens de minister ging het “ongeoorloofde overcompensatie” want de bedrijven die hierin geïnvesteerd hadden, zouden hun kosten al lang hebben terugverdiend. Nochtans was hen 20 jaar steun beloofd. Op deze manier zou er 1,2 miljard euro kunnen bespaard worden, zo klonk het.
Geen 200 maar 2.000 bedrijven getroffen?
Aanvankelijk werd gesteld dat een 200-tal grote bedrijven op die manier hun subsidies zouden verliezen, maar al snel werd duidelijk dat veel meer bedrijven zouden getroffen worden. De sectorfederatie voor duurzame energie (ODE) becijferde dat ruim 2.000 bedrijven het slachtoffer zouden worden van de zogenaamde GSC-knip. Het zou niet alleen gaan om grote spelers, maar ook om coöperaties, kmo’s en landbouwbedrijven.

Van zodra dit duidelijk werd, weigerde Open Vld binnen de Vlaamse regering zijn goedkeuring te geven voor de uitgewerkte regeling door Demir. Nu de Septemberverklaring van het laatste jaar van de legislatuur is bekendgemaakt, is ook duidelijk geworden dat de knip in de groenestroomcertificaten er definitief niet zal komen. Dat heeft ook minister Demir bevestigt in een persbericht. “Ik betreur dat er opnieuw geen eensgezindheid was om deze maatregel van 1 januari 2024 door te voeren”, stelt ze.
Wel is er eenmalig budget vrijgemaakt om een aantal kosten uit de elektriciteitsfactuur te halen. De regering voorziet daarvoor 67 miljoen euro. Met dat geld kan verzekerd worden dat de Vlaamse heffingen op de energiefactuur begin 2024 niet zullen stijgen. Dat zou voor elk gezin een besparing van om en bij de 40 euro betekenen, zo werd becijferd.
Geen subsidies voor zonnepanelen, wel voor asbestdaken
Een andere maatregel in de Septemberverklaring die relevant is voor landbouw, is de afschaffing van subsidies voor zonnepanelen. “Aan elke minister is een inspanning gevraagd om bij te dragen tot investeringsruimte in de kinderopvang”, zo stelt Demir. Omdat zonnepanelen anno 2023 rendabel zijn zonder overheidssteun, zullen de subsidies voor zonnepanelen geschrapt worden vanaf 1 januari 2024 en dat voor bedrijven én burgers. De minister verwacht niet dat deze beslissing de energietransitie zal afremmen.
De verhoogde steun voor asbestverwijdering in combinatie met isoleren of het leggen van zonnepanelen blijft wel overeind. Die maatregel liep normaal af op 1 januari 2024, maar wordt nu verlengd. Volgens Demir is dat nodig om Vlaanderen asbestveilig te maken, want op dat vlak is er nog veel werk op de plank.