Demir gaat regering voorstellen om natuurherstelwet niet goed te keuren

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) gaat de Vlaamse regering voorstellen om de Europese natuurherstelwet in zijn huidige vorm niet goed te keuren. "Nieuwe impactanalyses geven aan dat er ongewenste negatieve gevolgen kunnen zijn voor de vergunningverlening in Vlaanderen", aldus minister Demir.

9 februari 2024  – Laatst bijgewerkt om 10 februari 2024 24:17
Lees meer over:
veen.natuurpunt.

Uit nieuwe impactanalyses van de Europese natuurherstelwet blijft naar voren komen dat er ongewenste negatieve gevolgen kunnen zijn voor de vergunningverlening in Vlaanderen. Minister Demir had een nieuwe impactanalyse aangekondigd nadat onderhandelaars van de lidstaten en het Europees parlement in november vorig jaar een politiek akkoord hadden bereikt over de omstreden wet. Het parcours naar dit politiek compromis was reeds zeer hobbelig, de stappen die de wet nu nog moet doorstaan zullen een laatste beproeving worden.

Op 26 februari zal het Europees parlement een finale stemming houden. Daarna kunnen de lidstaten hun definitief fiat geven in de Europese Raad. Eens er een politiek akkoord bereikt is, is de finale goedkeuring van de lidstaten en het parlement meestal maar een formaliteit. Maar in het licht van de boerenprotesten is het toch nog uitkijken wat het zal geven. Van zodra de wet goedgekeurd en gepubliceerd is in het Publicatieblad van de EU, wordt de wet 20 dagen erna van kracht. Vanaf dan hebben de lidstaten vervolgens twee jaar de tijd om hun eerste natuurherstelplan bij de Europese Commissie in te dienen.

Ons hart voor natuur blijft groot, maar juridisch moet het nog werkbaar zijn

Zuhal Demir (N-VA) - Vlaams minister van Omgeving

Risico te groot voor vergunningen

Als het van minister Demir zou afhangen keurt België de natuurherstelwet niet goed tijdens de Raad. "De natuurherstelwet heeft een dwingende vorm van wetgeving die voorrang heeft tegenover de nationale of regionale regelgeving. De juridische impact van de natuurherstelwet is dan ook flink hoger dan bijvoorbeeld de Vogel- en Habitatrichtlijn", aldus Demir. "Dit zal vervolgens een onmiddellijke impact hebben op het afsluiten van nieuwe vergunningen die noodzakelijk zijn om vernieuwing, uitbreiding of innovatie mogelijk te maken. De nieuwe impactanalyse wijst nog steeds op de te verwachten brede interpretatie van het verslechteringsverbod en de zogenaamde inspanningsverbintenis uit het voorstel. Bovendien blijven aanvullende maatregelen bovenop de natuurherstelplannen mogelijk op aangeven van de Europese Commissie. De gevolgen voor toekomstige vergunningenkaders blijft daardoor moeilijk in te schatten en zal eerder een verstrenging zijn."

"De risico’s voor de vergunningverlening in Vlaanderen blijven te groot", vervolgt Demir. "Bijgevolg zal ik aan de regering voorstellen de Europese natuurherstelwet in deze vorm niet goed te keuren. Ons hart voor natuur blijft groot, maar juridisch moet het nog werkbaar zijn. We hebben gelukkig geen extra wetten nodig om ons ambitieus beleid op vlak van natuurherstel en -bescherming vorm te geven". 

Minister Demir gaat de Vlaamse regering voorstellen om de tekst niet goed te keuren. Daar zal ze naar verwachting de steun krijgen van coalitiepartners Open VLD en CD&V, die al langer tegen de verordening gekant zijn. Wellicht zal België zich onthouden in de Europese Raad.

Teleurstelling en bezorgdheden over akkoord EU-natuurherstelwet
Uitgelicht
Boerenbond is teleurgesteld over het voorakkoord over de Europese natuurherstelwet. “Het akkoord houdt geen enkele rekening met de bezorgdheden van experten, industrie en land...
10 november 2023 Lees meer

Bron: Belga / Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek