Delhaize lanceert duurzamer broodassortiment gemaakt van regeneratieve tarwe
nieuwsEen ketensamenwerking tussen onder meer Delhaize en Arvesta resulteert in een gamma aan Belgische broden waarvan de CO2-voetafdruk tot 40 procent lager ligt. De broden zijn gemaakt van Belgische regeneratieve tarwe, waarbij CO2-vermindering en een gezondere bodem centraal staat.
Bij regeneratieve landbouwpraktijken implementeren landbouwers nieuwe duurzame technieken en technologieën, wat initieel kan leiden tot hogere kosten of lagere opbrengsten. “Om landbouwers te stimuleren over te schakelen op regeneratieve landbouw, voorziet deze samenwerking in een additioneel vergoedingsmodel voor de deelnemende landbouwers”, klinkt het. Landbouwexpert Arvesta begeleidt de tarwetelers bij de keuze van de meest geschikte duurzame landbouwpraktijken, zoals meer gebruik van natuurlijke meststoffen en bodembedekkers, minimale grondbewerking en meer gewasrotatie. “Het resultaat is een gezondere en meer vruchtbare bodem die in staat is meer koolstof uit de atmosfeer op te slaan, en een verhoogde biodiversiteit”, aldus Arvesta.
De eerste 3.000 ton Belgische regeneratieve tarwe werd geoogst in 2023, ondertussen is ook de tweede oogst van de regeneratieve tarwe dit jaar een feit. De tarwe van vorig jaar werd verwerkt tot bloem, bestemd voor het "Rustik" broodassortiment voor de supermarkten van Delhaize. “Het 'Rustik' assortiment staat sinds zijn lancering reeds voor traditionele broden vol smaak door het gebruik van Belgische bloem, desem en een lange rusttijd”, geeft Delhaize mee. “Door het gebruik van regeneratieve tarwe hebben deze broden voortaan ook een CO2-voetafdruk die tot 40 procent lager ligt. De tarwe zelf heeft een CO2-voetafdruk die meer dan de helft lager is ten opzichte van conventionele tarwe.”
De berekening van de CO2-voetafdruk van deze Belgische regeneratieve tarwe is gebaseerd op primaire data van de landbouwers, gebeurt via het gecertificeerde platform van Soil Capital en is vervolgens geauditeerd.

Belgisch ketensamenwerking
De broden zijn het resultaat van een samenwerking doorheen de keten. Eerst en vooral wordt de tarwe lokaal geteeld door boeren die aan regeneratieve landbouw doen, vervolgens wordt de tarwe gemalen door Paniflower, een bloemmolen in Antwerpen. Daarna wordt de bloem gebruikt bij La Lorraine Bakery Group die instaat voor de productie van de broden. “Tarwebloem is onze belangrijkste grondstof, en daarom is het overschakelen op regeneratieve landbouwpraktijken voor tarwe een must om onze ecologische voetafdruk te verkleinen, de lokale landbouw een duurzame toekomst te verzekeren én de kwaliteit van onze bakkerijproducten verder te verbeteren”, geeft Guido Vanherpe, CEO van La Lorraine Bakery Group & Paniflower, mee.
Tot slot gaan de broden exclusief naar de supermarkten van Delhaize. “De voedingssector speelt een sleutelrol in het aanpakken van de klimaatuitdagingen en we erkennen dat het transformeren van de landbouw van vitaal belang is voor het opbouwen van duurzamere voedselsystemen”, aldus Xavier Piesvaux, CEO van Delhaize. Volgens Vanherpe is de deze samenwerking met Delhaize een inspirerend voorbeeld van hoe ketenpartners de krachten kunnen bundelen. “Zo bouwen we verder op de expertise van landbouwer, maalderij, bakkerij en retailpartner. Op deze manier evolueren we samen naar een robuuster en meer duurzaam voedselsysteem en ondersteunen we de landbouwers in de transitie naar regeneratieve technieken.

Bron: Eigen berichtgeving