Delhaize houdt bedrijfswinst stabiel
nieuwsDe omzet daalde in het derde kwartaal met 1,7 procent tot 4.667 miljoen euro. De verzwakking van de Amerikaanse dollar met 8,7 procent tegenover de euro speelde Delhaize parten. Aan ongewijzigde wisselkoersen nam de omzet immers met 4,8 procent toe. Dit is te danken aan 3,8 procent hogere verkopen in de VS, een stijging met 4,3 procent van de omzet in België, een omzetgroei van 13,1 procent in Griekenland en een omzettoename met 40,6 procent in Roemenië en Indonesië in lokale munt.
Analisten rekenden gemiddeld op een omzet van 4.602 miljoen euro. Zij gingen er ook van uit dat de vergelijkbare omzetgroei, dit is de omzetgroei uit winkels die minstens een jaar open zijn, in de VS niet al te groot zou zijn. Delhaize kan echter een cijfer van 2,5 procent groei voorleggen. In België bedroeg de vergelijkbare omzetgroei 3,7 procent, waar gemiddeld slechts 1,5 procent was verwacht.
De bedrijfswinst bleef nagenoeg stabiel op 215,8 miljoen euro tegen 215,6 miljoen euro een jaar eerder. Aan ongewijzigde wisselkoersen kwam het bedrijfsresultaat echter 8,3 procent hoger uit. Dit is een belangrijke stijging tegenover de eerste helft van het jaar, merkt Delhaize op in het persbericht, en toont aan dat de verkoop- en kostenbesparingsinitiatieven resultaten beginnen op te leveren. Analisten tipten op een bedrijfsresultaat van 205,7 miljoen euro.
Delhaize boekt een nettowinst (deel van de groep) van 100,0 miljoen euro, een daling met 3,1 procent tegenover het derde kwartaal van 2007 maar hoger dan de 93,6 miljoen euro die gemiddeld was verwacht. Bij ongewijzigde wisselkoersen zou de nettowinst 4,2 procent hoger hebben gelegen. De nettowinst per aandeel bedraagt 1,01 euro tegen 1,04 euro een jaar eerder.
Delhaize bevestigt zijn vooruitzichten voor 2008 zoals ze op 18 juli middels een winstwaarschuwing werden bijgewerkt. De groep verwacht dat de nettowinst uit voortgezette activiteiten met 15 à 20 procent zal toenemen, de omzet met 3 tot 4,5 procent en de bedrijfswinst met 0 tot 3 procent, dit alles steeds bij ongewijzigde wisselkoersen en zonder rekening te houden met de overname van Plus Hellas of de 53ste verkoopweek in de VS.(KS)
Bron: Belga