Denemarken voert als eerste land ter wereld koolstoftaks in voor landbouwers
nieuwsDenemarken gaat als eerste land ter wereld koolstofbelastingen invoeren op de uitstoot van vee. Dat heeft de Deense regering na vijf maanden onderhandelen bekendgemaakt. Denemarken staat gekend voor zijn sterke veehouderij en zuivelproducten. Landbouw zou er ook de grootste bron van CO2-uitstoot zijn. De taks moet helpen om de Deense klimaatdoelen in 2030 te halen.
Deense boeren zullen vanaf 2030 300 kronen (40 euro) per ton CO2-equivalent moeten ophoesten. De belasting zal daarna stijgen tot 750 kronen (100 euro) in 2035. Daartegenover staan wel hogere aftrekposten, zodat de reële kost op 16 euro ligt in 2030 en stijgt naar 40 euro in 2035. De regering zal ook 5,3 miljard euro vrijmaken voor een flankerend beleid, maar ook om 250.000 hectare landbouwgrond te herbebossen en 140.000 hectare drasland braak te leggen.
Op X schreef de Deense minister van Economie Stephanie Lose dat het “een overeenkomst is geworden die de basis zal vormen voor een historische reorganisatie en herstructurering van de Deense land- en voedselproductie”. Denemarken is een grote exporteur van varkensvlees en zuivelproducten. En de uitstoot van de landbouwsector zou er goed zijn voor 46 procent van de totale uitstoot. Volgens Deense experts zal de koolstoftaks in 2030, het eerste jaar dat de taks van kracht wordt, zorgen voor 1,8 miljoen ton minder CO2-uitstoot. Hierdoor zou Denemarken zijn doelstelling om 70 procent van zijn totale uitstoot te reduceren in dat jaar halen.
Eén kroon meer
De grootste krant van het land ‘Politiken’ vermeldde in een artikel over de koolstoftaks dat de prijs van 500 gram vlees met een kroon (0,13 cent) zal stijgen. Volgens de voorzitter van de rechtse partij in de oppositie ‘Danmarks Demokraterne’ Inger Støjberg zou “de CO2-belasting duizenden banen kosten, waarbij veel boerderijen zullen moeten sluiten en rundvlees duurder zal worden voor de alleenstaande moeder met drie kinderen".
In februari begonnen de onderhandelingen tussen de Deense Landbouw- en Voedselraad, de Deense Vereniging voor Natuurbehoud, de Deense Voedselfederatie (NNF), de Deense Metaalwerkersbond en de Confederatie van de Deense Industrie. Het akkoord is er ondertussen, maar moet nog gestemd worden na de zomervakantie. “We kijken er nu naar uit om een goede dialoog aan te gaan met de partijen in het parlement over het verdere proces, in de hoop dat we de ongelooflijk delicate balans kunnen vinden," aldus de minister van Economie Lose. Denemarken wordt daarmee het eerste land ter wereld met een dergelijke koolstoftaks. Eerder had Nieuw-Zeeland gelijkaardige plannen, maar die werden onlangs opnieuw in de koelkast gestoken.

Bron: Belga / Politico