Decreet over verlenging vergunning landbouwbedrijven eerst naar Raad van State

Het decreet dat het mogelijk maakt om de vergunning van landbouwbedrijven te verlengen tot eind 2023 moet eerst naar de Raad van State. Dat heeft het Vlaams Parlement beslist. Volgens de oppositie is de rechtszekerheid niet gegarandeerd.

25 mei 2022  – Laatst bijgewerkt om 26 mei 2022 12:38
Lees meer over:

Omdat voor sommige van de landbouwbedrijven de vergunning op korte termijn verstrijkt, diende de meerderheid een voorstel van decreet in dat het mogelijk moet maken om, zolang er geen definitief stikstofdecreet is, de activiteiten alleszins voort te zetten tot eind 2023. Als de regering voor 1 januari 2023 overgaat tot de definitieve vaststelling van de stikstofaanpak, worden de vergunningen verlengd tot 1 juli 2024.

“We willen voorkomen dat landbouwers in de situatie komen dat hun vergunning vervalt en dat ze niet kan vernieuwd worden”, legde Bart Dochy (cd&v) uit. “Laat me duidelijk zijn dat het niet gaat om nieuwe vergunningen, maar om een verlenging van bestaande vergunde situaties, ook voor de rode bedrijven desgevallend. Op die manier kunnen deze bedrijven op zijn minst tot de definitieve PAS verder werken.” Open Vld’er Steven Coenegrachts benadrukte dat het enkel gaat om een oplossing voor een juridisch vacuüm.

Het decreet voorziet verder de basis voor de oprichting van adviescommisies om technologische vernieuwingen in de landbouw te erkennen, onder meer om de stikstofuitstoot te beperken. Vooral vanuit de landbouwsector was er een grote vraag naar zo’n wetenschappelijk comité dat innovatie op vlak van emissiebeperking kan goedkeuren.

De tekst schrapt tot slot ook de regeling die het mogelijk maakte dat landbouwbedrijven kunnen groeien als ze mestverwerking bewijzen. Die regeling heeft immers geleid tot een stagnatie van de ammoniakuitstoot sinds 2008, na een periode met gestage afname, stellen de indieners.

De oppositie had felle kritiek op het voorstel van decreet. “Het is vreemd dat we dit decreet hier op ons bord krijgen zonder bespreking vooraf in de Commissie Landbouw”, aldus Mieke Schauvliege van Groen. Op voorstel van de Groen-fractie werd dan ook beslist om de tekst eerst naar de Raad van State te sturen. Daarvoor is een derde van de stemmen nodig.

"Dit voorstel toont dat deze regering maar tot één ding meer in staat is: de zaak een beetje rekken en hopen dat men ooit als bij mirakel tot een stikstofakkoord komt", zei Bruno Tobback van Vooruit. Hij betwijfelde of het mogelijk is de vergunning van de betrokken bedrijven bij decreet te verlengen.

Hervergunning bestaande bedrijven en Wetenschappelijke Comité PAS volgende week op agenda
Uitgelicht
Afscheidnemend landbouwminister Hilde Crevits had woensdag goed nieuws de Groene Kringers die aan het Vlaams Parlement actie voerden. Volgende week komt er een decreet over he...
19 mei 2022 Lees meer

Bron: Belga / eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek