Danone beschuldigd van misleidende claims in VS
nieuwsTrish Wiener beschuldigt Danone, in de VS bekend als Dannon, van een misleidende advertentiecampagne. Haar advocaat heeft vorige woensdag een lijvig dossier ingediend tegen het bedrijf bij de rechtbank van Los Angeles. Wiener vindt dat Danone de gezondheidsclaims - zoals 'helpt de darmtransit te regelen' - wetenschappelijk niet kan bewijzen. Activia is niet gezonder dan een gewone yoghurt, stelt ze.
Daarom mag Danone er volgens Wiener ook geen 30 procent hogere prijs voor aanrekenen. Ze eist dat het bedrijf iedereen die Activia heeft gekocht in de VS, terugbetaalt. Volgens haar advocaat kan dat de zuivelfabrikant zo'n 205 miljoen euro kosten. "Wij zijn niet ongerust, want we zijn overtuigd dat we de positieve effecten op de gezondheid van onze producten kunnen bewijzen. We zijn dus optimistisch over de goede afloop in de VS", zegt woordvoerster Patricia Klein van Danone België. "We kunnen wel twintig studies voorleggen van de afgelopen vijftien jaar".
Professor Dirk Vanden Berghe, microbioloog en expert in voedingssupplementen aan de universiteit Antwerpen, heeft "nog nooit één goed klinisch onderzoek gezien" van de voedingsindustrie. "Het is al tientallen jaren bekend dat probiotica, die alomtegenwoordig zijn in natuurlijke producten, een goede werking hebben op de darmen. Ook gewone, klassieke yoghurt is goed voor de gezondheid. Die is licht verteerbaar en verbetert de spijsvertering. De voedingsindustrie stak er echter bacteriën bij, waarna ze 'klinische studies' organiseerde met een 20-tal personen, die vragen kregen als: 'bent u opgeblazen?'. Dat is geen ernstige studie waarop je claims kan baseren", aldus Vanden Berghe.
"Ondertussen verkeren de mensen in de waan dat ze een kuur starten. Ze worden bijna verplicht het product elke dag in te nemen", gaat de professor verder. Hij vindt dat het hoog tijd wordt voor "een grote schoonmaak" in de claims. De wetgeving is al aan het veranderen. Europa vraagt harde bewijzen. "Je ziet nu al dat de voedingsindustrie de claims aan het afzwakken is. Dat zal nog veel verder gaan".
Een klinische test met probiotica liep fataal af in Nederland, waar woensdag werd bekendgemaakt dat daarbij 24 patiënten waren omgekomen. Hebben de producenten al geschrokken consumenten gerustgesteld? "Nee, de Belgen begrijpen wel dat er geen enkele link is met onze producten", zegt Klein van Danone. "Wij hebben wel enkele telefoontjes gekregen van mensen die bezorgd zijn", meldt Bart Degeest, directeur wetenschap bij Yakult België. "We leggen ze uit dat het medische onderzoek in Nederland gebeurd is met een mengsel van bacteriestammen dat commercieel niet gebruikt wordt. Ze hoeven zich dus geen zorgen te maken. Wij hebben onze bacteriestam goed getest. Yakult is al sinds 1935 op de markt en wordt dagelijks door 25 miljoen mensen gedronken. Er is nooit een probleem mee geweest en we werden nooit voor de rechter gesleept".(KS)
Bron: Het Laatste Nieuws