header.home link

Dankzij innovatie bijna jaar rond Belgische komkommers bij REO

2 februari 2021

Innovatieve teeltmethodes, moderne productiesystemen en de expertise bij de telers zorgen ervoor dat Belgische komkommers van begin februari tot begin november te verkrijgen zijn bij REO Veiling. “De komkommerteelt wordt steeds professioneler in West-Vlaanderen en zit hierdoor al enkele jaren in de lift. Op tien jaar tijd verdubbelde de hoeveelheid komkommers die via REO Veiling wordt verkocht”, zegt de veiling.

Lees meer over:
komkommerteler Jasper Haghedooren_REO Veiling

Hoewel de komkommer een zomergroente is, slaagde teler Jasper Haghedooren uit Westrozebeke erin om op 1 februari de eerste primeurkomkommers van 2021 via REO Veiling te verkopen. Op zijn bedrijf teelt hij uitsluitend komkommers onder glas op een totaal areaal van bijna 7 hectare. “De primeurkomkommers werden op 29 december aangeplant. Dat is twee weken later dan vorig jaar, maar het paste zo beter in onze bedrijfsvoering”, legt de teler uit.

Teelt wordt steeds duurzamer

Tot begin november blijft het bedrijf van Haghedooren continu in productie en dat in drie teeltcyclussen. “We telen onze primeurkomkommers op de klassieke wijze, maar hebben bijzonder veel aandacht voor duurzaamheid. We streven immers naar een zo energiezuinige en zo kwalitatief mogelijke productie”, legt de teler uit.

We streven naar een zo energiezuinige en zo kwalitatief mogelijke productie. Daarbij maken we gebruik van biologische gewasbescherming, waterrecuperatie, automatische klimaatregeling,...

Jasper Haghedooren - Komkommerteler in Westrozebeke

Daarbij wordt gebruik gemaakt van biologische gewasbescherming, waterrecuperatie en automatische klimaatregeling. “Daarnaast hangen er in onze serres schermdoeken die ervoor zorgen dat er minder warmte verloren gaat in de winter en dat het felle zonlicht in de zomer wordt gefilterd. De huidige evolutie naar een duurzame teelt zal zich ongetwijfeld de komende jaren verder doorzetten”, weet Haghedooren.

Die inspanningen leveren volgens de West-Vlaamse komkommerteler ook iets op. “Deze toepassingen zorgen ervoor dat de verwarmingskosten dalen en dat het teeltklimaat in de serres verbetert. Dat komt de volle smaak en de kwaliteit van de komkommers ten goede. Dat zie je ook bij onze net aangevoerde primeurkomkommers. Ze zijn volledig op kleur en hebben een mooie glans”, legt Jasper Haghedooren uit.

Aanvoer en verkoop in de lift

REO Veiling stelt een duidelijk professionalisering van de komkommerteelt vast. Dat zorgt voor sterk gestegen verkoopcijfers. In 2010 verkocht de veiling 19,3 miljoen stuks komkommers, vorig jaar ging het om 37,7 miljoen stuks (+95%). “Daarmee is REO de belangrijkste veiling in ons land voor de afzet van binnenlandse komkommers uit de traditionele teelt. Het aanbod is het hoogst vanaf mei tot en met augustus, maar we kunnen nu al een aanbod voorzien van begin februari tot begin november”, zegt Martine Ingels, productmanager voor komkommer bij REO.

De komkommers van REO Veiling vinden vlot hun weg naar zowel de Belgische retail als enkele belangrijke exportmarkten

Martine Ingels - Productmanager voor komkommer, REO Veiling

Ook dit jaar verwacht de veiling een verdere stijging van de aanvoer van komkommers. “Mede door hun gegarandeerde Belgische oorsprong en de grote flexibiliteit die de REO-producenten aan de dag leggen, vinden de komkommers van REO Veiling vlot hun weg naar zowel de Belgische retail als enkele belangrijke exportmarkten”, weet Ingels. Zeker in de Belgische keuken is komkommer een geslaagd ingrediënt. Op een gemiddelde dag eet normaal 12 procent van de Belgen komkommer.

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: REO Veiling

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek