#CoronaCreativiteit: Gentse Floraliën worden Groene Zesdaagse

Door de coronacrisis worden de grote Floraliën uitgesteld naar het voorjaar 2022. Maar de organisatie voorziet een alternatief in de week tussen 4 en 9 mei. “We bieden het verhaal achter de Floraliën in een mix van gesprekken, workshops en wandel- en fietstochten”, klinkt het.

4 mei 2021  – Laatste update 4 mei 2021 11:01
Lees meer over:

De Gentse Floraliën zijn sinds 2020 erkend als Immaterieel Cultureel Erfgoed, maar de geschiedenis ervan gaat veel verder terug. Wat begon in 1873 als wedstrijd waar siertelers hun mooiste planten en bloemen lieten zien, groeide uit tot een groots, artistiek bloemen- en plantenfeest dat elke vijf jaar tien dagen lang wordt georganiseerd. De laatste edities vonden telkens plaats in Flanders Expo in Gent, maar voor de editie van 2016 werd gekozen om opnieuw naar het stadscentrum van Gent te trekken.

Die editie trok, onder meer door de terreurdreiging na de aanslagen in Brussel en de vele regen, veel minder bezoekers dan voorzien en liet bij de organisator Koninklijke Maatschappij voor Landbouw en Plantkunde (KMLP) een financiële put achter. Daardoor moesten de Floraliën op zoek moest naar een nieuw elan. Onder impuls van een nieuwe voorzitter en een nieuw bestuur werd met man en macht gewerkt aan de editie van 2020, maar door de coronacrisis moesten de organisatoren het evenement halfweg maart alsnog afblazen.

Alternatief event

Omdat een volledig festival, met gemiddeld 10.000 bezoekers per dag, ook dit jaar onhaalbaar is, wordt de 36ste editie nog eens uitgesteld naar 2022. Toch voorziet KMLP een alternatief. “De Floraliën zijn een hoogtepunt voor iedereen die houdt van bloemencreaties en alle innovaties die daarmee gepaard gaan. Het zou zonde zijn om de groeiende groep liefhebbers van groen, bloemen en planten nog een jaar langer op hun honger te laten zitten”, luidt het.

De maatschappij werkte daarom een aanbod uit van online workshops, tips & tricks, lezingen van experts en een hybride event in open lucht. Het geheel werd omgedoopt naar “De Groene Zesdaagse”.

Alle info vind je op de website van De Groene Zesdaagse.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek