COP 15 in Montréal sluit “vredespact met de natuur”

De deelnemers van de COP 15 in Montréal, die in het teken staat van biodiversiteit, zijn het eens over de slotverklaring van de biodiversiteitstop van de Verenigde Naties. Het akkoord, dat 23 doelstellingen omvat, moet de verwoesting van de wereldwijde biodiversiteit indijken.

19 december 2022  – Laatste update 19 december 2022 16:29
Lees meer over:
vlinderbiodiversiteit

"Het akkoord is aangenomen", aldus Huang Runqiu, de Chinese voorzitter van 15de Internationale Conferentie over Biologische Diversiteit (COP15) in het Canadese Montréal. Enkel Congo steunt het akkoord niet.

Het zogeheten "vredespact met de natuur" of "akkoord van Kunming-Montréal" wil het land, de oceanen en de soorten beschermen tegen vervuiling, aantasting en de klimaatverandering. Eén van de centrale doelstellingen is om tegen 2030 30 procent van het land en de zee van de wereld te beschermen. Momenteel is dat nog zowat 17 procent van het land en 8 à 10 procent van de zee. Ook willen de ongeveer 200 deelnemende landen meer geld uitgeven voor de bescherming van de soortendiversiteit. Het gaat om minstens 20 miljard dollar per jaar tegen 2025 en minstens 30 miljard per jaar tegen 2030. Dat is een verdubbeling en later een verdrievoudiging van het huidige budget.

De tekst biedt ook garanties aan de inheemse volkeren, hoeders van de 80 procent van de overblijvende biodiversiteit op aarde, en stelt voor om 30 procent van de aangetaste gebieden te herstellen en het risico gelinkt aan pesticiden te halveren. Ten slotte moeten de landen ook plasticvervuiling "voorkomen, verminderen en werken aan de eliminatie ervan".

Na de goedkeuring van de slotverklaring brak gejuich uit tijdens de zitting in Montréal. COP15 werd op woensdag 7 december afgetrapt in Montréal. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de biodiversiteitstop in 2020 zou plaatsvinden in China, maar door de coronapandemie werd de top eerst uitgesteld en later opgesplitst. Het eerste deel van COP15 vond in oktober grotendeels online plaats in de Chinese stad Kunming.

Khattabi: "Biodiversiteit heeft haar akkoord van Parijs"

Vanuit de Belgische politiek komen er verschillende positieve reacties op het akkoord. Zo bestempelt federaal minister van Leefmilieu Zakia Khattabi het akkoord als een "game changer". Volgens de Ecolo-minister is de COP15 voor de biodiversiteit geworden wat het akkoord van Parijs was voor het klimaat: "het begin van een ambitieuze en gecoördineerde samenwerking voor de bescherming en het herstel van de biodiversiteit".

Volgens Khattabi, die de Belgische delegatie leidde, was de context moeilijk. "Maar iedereen besefte dat we niet de tak kunnen afzagen waarop we zitten. Dit akkoord gaat immers over het voortbestaan van de mensheid. Er is een noodzakelijk evenwicht bereikt en hierop moeten we voortaan verder bouwen", aldus de minister.

Ook Groen-covoorzitter Jeremie Vaneeckhout is optimistisch over het bereikte akkoord. "Zoals er een groot kantelpunt kwam met het Parijsakkoord voor klimaat, moest deze VN-top een groot Montréal-akkoord opleveren. Dat hebben we beet", zegt hij in een reactie. "Nu is het aan de individuele lidstaten om de ambitie om te zetten in beleid en de doelstellingen van het akkoord tegen 2030 te halen". Dat laatste wordt volgens Vaneeckhout een hele uitdaging omdat er volgens hem "nog veel onduidelijkheid is over de financiering".

Minister van de Noordzee Vincent Van Quickenborne (Open Vld) reageert op het luik rond de bescherming van oceanen. "Sinds 2019 staat België aan het roer van de Blue Leaders, een ambitieuze alliantie van meer dan 30 landen en partnerorganisaties. Dit akkoord voor de kwalitatieve bescherming van 30 procent van de oceanen tegen 2030 is een belangrijke stap om effectief impact te hebben", zegt Van Quickenborne. "De oceanen beslaan het grootste deel van onze planeet en zijn een krachtige buffer in de strijd tegen de klimaatopwarming. Alleen een gezonde oceaan, waar biodiversiteit opnieuw kan toenemen, zal in staat zijn om haar vitale rol te blijven vervullen."

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek