header.home link

Controverse over plannen voor grootschalig zonnepark in Hoegaarden

4 oktober 2022

In de Vlaams-Brabantse gemeente Hoegaarden is controverse ontstaan rond de plannen van het gemeentebestuur om een vier hectare groot zonnepark aan te leggen. “Daarmee willen wij onze eigen gebouwen energieneutraal maken”, zegt burgemeester Jean-Pierre Taverniers aan regionale zender ROBtv. Het is de bedoeling dat het zonnepark tegen begin 2024 klaar is voor gebruik.

Lees meer over:
Outgaarden landbouwgrond zonnepark_ROBtv

Enkele maanden geleden kocht Hoegaarden in deelgemeente Outgaarden, vlakbij de grens met Wallonië, een terrein achter het Total tankstation langs de E40. Voor een bedrag van 100.000 euro werd de grond overgekocht van het Agentschap Wegen en Verkeer. “We willen onze eigen gebouwen energieneutraal maken”, legt burgemeester Taverniers uit. “Op deze landbouwgrond, eigenlijk is het grond waar zonnepanelen op geplaatst mogen worden, willen we een zonnepanelenpark aanleggen voor eigen gebruik.”

Volgens de burgemeester heeft de gemeente nood aan 800.000 kilowattuur. “Dan heb je wel wat zonnepanelen nodig”, klinkt het. Hoeveel zonnepanelen de gemeente daarvoor nodig heeft, is nog niet geweten. Een studiebureau doet daarvoor de nodige berekeningen. “De TGV passeert langs het terrein. Als we meer produceren dan nodig, zijn zij al bereid de overtollige energie af te nemen.” In een later stadium overweegt de gemeente ook om inwoners mee te laten investeren in het park.

ROBtv noemt deze plannen voor een windmolenpark van Hoegaarden “opvallend”. “Op dit moment verzet de gemeente zich sterk tegen de bouw van windmolens in Hoegaarden, ten zuiden van de E40, terwijl het nu volop de kaart wil trekken van zonne-energie”, aldus de regionale zender. Om die beslissing te verklaren, verwijst de burgemeester naar een studie van de provincie Vlaams-Brabant. “Daarin staat dat Hoegaarden een zonnegemeente is en geen windgemeente. Vandaar onze keuze.”

Op Twitter komen heel wat verontwaardigde reacties op de plannen van Hoegaarden. Er is geen begrip voor de beslissing om niet de daken van de eigen gemeente te gebruiken om zonnepanelen op te leggen, maar wel om grond in landbouwgebruik daarvoor in te nemen. Ook het feit dat de gronden gelegen zijn in een akkervogelrijk plateau van Outgaarden, stuit op onbegrip.

Uitgelicht
In Nederland rijzen de ‘zonneparken’ als paddenstoelen uit de grond, ook landbouwgrond. Energiebedrijven azen daar op geschikte percelen. Vergelijk het met de wijze waarop ze...
4 januari 2019 Lees meer

Bron: ROBtv

Beeld: Twitter ROBtv

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek