nieuws

Communautaire twist over Japans voedingssalon

nieuws
De 37ste editie van het voedingssalon Foodex, dat van 13 tot 16 maart plaatsvond in Japan, heeft voor beroering gezorgd. Vlaanderen en Wallonië deelden voor het eerst in 17 jaar geen gezamenlijke stand. Die "communautaire kloof" werd "idioot" genoemd door de Waalse exposanten. "Mijn Japanse klanten waren ongerust. Een van hen vroeg me de koning op te bellen om een einde te stellen aan die situatie", klinkt het bij het bedrijf Safarian, eigenaar van het chocolademerk 'Grand Place'.
24 maart 2007  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:59
De 37ste editie van het voedingssalon Foodex, dat van 13 tot 16 maart plaatsvond in Japan, heeft voor beroering gezorgd. Terwijl een veertigtal Belgische ondernemingen aanwezig waren, werden Vlaanderen en Wallonië voor het eerst in 17 jaar opgesplitst. Die "communautaire kloof" werd "idioot" genoemd door de Waalse exposanten.

Het salon van de voeding en drank vindt elk jaar plaats in Tokio. Dit jaar telde het 95.000 bezoekers, van wie 90 procent Japanners. De beurs kon rekenen op 3.400 stands over een oppervlakte van 28.000m2 en ongeveer 2.400 exposanten, van wie een kwart Japanners en drie kwart buitenlanders. Meer dan 70 landen of regio's waren vertegenwoordigd op de beurs.

De Luikse KMO Safarian, eigenaar van het Belgische chocolademerk "Grand Place", neemt al 17 jaar deel aan Foodex. "Elk jaar is België vertegenwoordigd met een stand die de Vlaamse en Waalse exposanten verenigt. Dit jaar exposeerden de twee regio's in verschillende hallen", merkte Richard Safarian op. De expositieruimte die Vlaanderen normaal krijgt, was voorbehouden aan Sri-Lanka.

De voorbije jaren beschikte de Belgische Confederatie van Brouwers over een stand te midden van de Belgische ruimte. De "groteske" situatie van dit jaar maakte dat ze verplicht was om twee stands op te zetten: een in "Vlaanderen" en een in "Wallonië". Voor de Belgen ter plaatse verloren de labels "Belgisch bier" en "Belgische chocolade", erg gekend in het buitenland, al hun waarde. "Mijn Japanse klanten waren ongerust. Een van hen vroeg me de koning op te bellen om een einde te stellen aan die situatie. Een andere vroeg me of het land in oorlog verkeerde", aldus Safarian. De reden van de opsplitsing is niet duidelijk. Maar het lijkt erop dat Vlaanderen, dat vreesde te weinig plaats te krijgen, de organisatie om een andere plaats gevraagd heeft.

"Wij hebben in elk geval niets gevraagd. Wij proberen steeds aanwezig te zijn met de andere Belgen en een grafisch geheel te vormen op de stand. Maar als de Vlamingen hun onafhankelijkheid willen, kan ik dat niet verhinderen", aldus Philippe Suinen, administrateur-generaal van het Waals Agentschap voor Export en Buitenlandse Investeringen (AWEX). Flanders Investment & Trade was niet bereikbaar voor commentaar.

Meer informatie: Foodex Japan 2007

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek