Commissie moet knoop rond zes ggo-maïsrassen doorhakken

De 27 EU-ministers van Landbouw hebben tijdens hun bijeenkomst in Luxemburg geen overeenstemming kunnen bereiken over het al dan niet toelaten van zes ggo-maïsrassen tot de Europese markt. Het toelaten van ggo's voor handel en import in de EU is minder uitzonderlijk dan een teelttoelating voor ggo-gewassen.
6 juli 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:12
Lees meer over:

De 27 EU-ministers van Landbouw hebben tijdens hun bijeenkomst in Luxemburg geen overeenstemming kunnen bereiken over het al dan niet toelaten van zes ggo-maïsrassen tot de Europese markt. Het toelaten van ggo's voor handel en import in de EU is minder uitzonderlijk dan een teelttoelating voor ggo-gewassen. Al bereiken de EU-lidstaten zelden  een gekwalificeerde meerderheid voor of tegen zodat de procedure aansleept.

Op basis van een gunstig advies van de Europese Voedselautoriteit (EFSA) had de Europese Commissie voorstellen ingediend om zes transgene maïsrassen toe te laten voor gebruik in diervoeders en in menselijke voeding. Waar een teelttoelating voor ggo-gewassen een (zeer) uitzonderlijk fenomeen is, beslist de Europese Commissie vaker over het al dan niet toelaten van ggo’s voor handel en import in de Europese Unie.

Het Permanent Comité voor de Voedselveiligheid en de Volksgezondheid bestudeerde dit voorjaar de voorstellen voor de zes maïsrassen, maar bereikte geen gekwalificeerde meerderheid voor of tegen. Daarop moest de Raad van ministers van Landbouw zich erover uitspreken binnen een periode van drie maanden. Daar werd vorige week evemin een gekwalificeerde meerderheid behaald zodat het dossier terug wordt overgemaakt aan de Europese Commissie.

In het verleden baseerde de Europese Commissie haar finale beslissing meestal op het advies van de Europese Voedselautoriteit EFSA.

Bron: Landbouwleven

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek