Welzijnskip op weg naar “nieuwe standaard” bij Colruyt en Okay

Supermarktketens Colruyt en Okay letten steeds meer op het dierenwelzijn van hun vleeskippen. Tegen 2026 willen de ketens een aanbod in de rekken dat minstens voldoet aan de normen van de Better Chicken Commitment (BCC). “Vooral dankzij de 17 kwekers die zich actief hebben aangesloten bij het project, is het assortiment 'welzijnskip' aanzienlijk uitgebreid en trekt het steeds meer klanten aan”, meldt Colruyt Group.

2 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 2 november 2023 17:36 Ruben De Keyzer
Better Chicken

Hoewel alle pluimveekwekers aan dierenwelzijnswetten zijn onderworpen, wil de Europese Better Chicken Commitment (BCC) verder gaan dan het minimum. De welzijnskippen zijn van een langzamer groeiend ras en leven minstens acht dagen langer dan hun standaard soortgenoten. Hun opfokomstandigheden zijn ook verbeterd: elke kip krijgt 40 procent meer ruimte door een lager aantal kippen per vierkante meter. Ook krijgen ze daglicht en kunnen ze op een natuurlijker manier leven via voorzieningen als zitstokken en piksubstraten.

Better Chicken 2

NestBorn

Naast de BCC-maatstaven, kiest de Halse winkelketen ook voor ‘NestBorn’-technieken. Zoals de naam het zegt gaat het hier om kuikens die rechtstreeks in de stallen geboren worden. Een vrij recente techniek. Doorgaans laat de sector eieren uitkomen in een broeierij, waarna ze als klein kuikentje getransporteerd worden naar de pluimveestal. Dat bezorgt de jonge dieren heel wat stress. Bijkomend krijgen NestBorn-kuikens onmiddellijke toegang tot water en voedsel. Dat bevordert de darmgezondheid.

De combinatie van deze nieuwe normen leverde uitzonderlijk positieve resultaten op wat betreft de gezondheid van de dieren. Een opmerkelijke vermindering werd vastgesteld in het gebruik van antibiotica op de aangesloten boerderijen. 89 procent van de batches werden zelfs geproduceerd zonder antibiotica.

Transparante productiekosten

Volgens Colruyt wordt er ook gewerkt met transparante productiekosten en aangepaste inkoopprijzen. “Voor de kwekers is een correcte prijs gegarandeerd die bijkomende kosten dekt en zorgt voor een stabiel inkomen per vierkante meter”, zegt Saskia De Block van Colruyt Groep. "De kwekers zelf geven aan tevreden te zijn over het concept: het beheer is minder intensief en de werkomgeving aangenamer. We voldoen aan de gestelde verwachtingen en vinden samen oplossingen.”

De omschakeling gaat snel. Midden 2022 lagen er drie producten van de 'welzijnskip' in de rekken bij Colruyt, en twee bij Okay. Vandaag gaat het om maar liefst 24 referenties bij de Colruyt-beenhouwerijen. Voor het volledige gamma verse kip bestemd voor de Colruyt-beenhouwerijen, biedt 50 procent van het assortiment een dierenwelzijnsniveau dat gelijk is aan, of hoger is dan de BCC-norm.

Better Chicken 3

Klant doet mee

En de klant, die volgt. "De welzijnskip vertegenwoordigt een groeiend verkoopvolume in onze winkels. In een jaar tijd heeft het al 38 procent van de standaard kip vervangen”, zegt Pascal Dekelver, directeur van de beenhouwerijen van Colruyt. “Het assortiment 'welzijnskip' staat de komende weken extra in de kijker in de winkel en in de folder. In dezelfde geest is er een nieuw label op de verpakking geplaatst om het assortiment herkenbaarder te maken en de klanten te helpen in het maken van een nog meer bewuste keuze.”

Volgens Colruyt is het assortiment welzijnskip - ondanks de hogere productiekosten - nog steeds heel betaalbaar. "Maar er bestaat geen twijfel over dat het assortiment nog breder beschikbaar zal worden als de hele sector zou voldoen aan deze nieuwe standaard", voegt Dekelver toe.

Vanaf 2026 zullen alle klassieke standaardkippen die verkocht worden in de beenhouwerijen van Colruyt, en de diepvrieskippen van het huismerk Boni, voldoen aan de criteria van het Better Chicken Commitment. Ook het aanbod Val-Dieu, Label Rouge kip en biologische kip blijft bestaan.

Colruyt gaat in zee met 17 Belgische kwekers van welzijnskippen
Uitgelicht
Colruyt lanceert de eerste producten van de welzijnskippen uit een nieuwe, rechtstreekse keten, die de supermarktgroep opzet met 17 Belgische kwekers. De welzijnskippen voldoe...
17 oktober 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek