header.home link

Colruyt gaat in zee met 17 Belgische kwekers van welzijnskippen

17 oktober 2022

Colruyt lanceert de eerste producten van de welzijnskippen uit een nieuwe, rechtstreekse keten, die de supermarktgroep opzet met 17 Belgische kwekers. De welzijnskippen voldoen aan hogere dierenwelzijnsnormen en worden via de ‘NestBorn’-techniek geboren. “Een belangrijke stap in ons engagement om dierenwelzijn voor vleeskippen te verbeteren en rechtstreeks met Belgische landbouwers samen te werken”, klinkt het bij Colruyt.

nestborncolruytwelzijnskipdierenwelzijnpluimvee-1250

In juni introduceerde Colruyt al producten van kippen die aan betere welzijnscriteria voldoen. “We gaan nog een stap verder door een volledig nieuwe keten op te zetten voor welzijnskippen. Op die manier zorgen we ervoor dat klanten voor nog meer producten van welzijnskippen kunnen kiezen, en zo makkelijker een duurzame keuze kunnen maken”, vertelt Saskia De Block, verantwoordelijke landbouw.

Concreet gaat het om een rechtstreekse samenwerking met 17 Belgische pluimveehouders die de nieuwe welzijnskip exclusief voor Colruyt zullen kweken. De kippen zijn van een traaggroeiend ras, leven langer en beschikken over 40 procent meer ruimte. Bovendien krijgen de kippen zitstokken en piksubstraten (granen, strobalen), zo wordt het natuurlijk gedrag van de kippen gestimuleerd. Er wordt ook geïnvesteerd in daglicht in de stallen.

nestborncolruytwelzijnskipdierenwelzijnpluimvee-5-1250
nestborncolruytwelzijnskipdierenwelzijnpluimveestro-4-1250
nestborncolruytwelzijnskipdierenwelzijnpluimvee-2-1250
nestborncolruytwelzijnskipdierenwelzijnpluimvee-3-1250

“Minder maar beter”

Eén van de pluimveehouders is Delphine Tasiaux van Agri Furfooz in Dinant. “Als kweker kan ik dit soort engagementen alleen maar toejuichen: wij zijn elke dag met onze dieren bezig en vinden het dan ook uiterst belangrijk dat zij een beter leven hebben. Bovendien voelen we ook dat mensen meer bezig zijn met de herkomst van de kip op hun bord, en aan die vraag willen we als kweker ook tegemoetkomen. Voor ons is het eenvoudig: minder maar beter.”

NestBorn-techniek

De 17 kwekers zullen allemaal de NestBorn-technologie gebruiken, een Belgische innovatie die al in verschillende landen wordt ingezet. Met de techniek worden de eitjes in de stal gelegd zodat de kuikens daar uitkomen. “De kuikens blijven hierdoor gespaard van het transport naar de stal en hebben meteen toegang tot voer en water”, verklaart Bart Vermeiren van Belgabroed, het bedrijf achter de techniek. “Dit geeft veel voordelen op vlak van dierenwelzijn: de kuikens ervaren minder stress omdat het transport wegvalt, ze kunnen meteen hun natuurlijk ritme van eten en drinken aanvatten nadat ze uit het ei komen en dat zorgt voor een betere gezondheid, en dus voor een meer vitale en robuustere kip. Bovendien neemt het antibioticagebruik hierdoor aanzienlijk af.”

nestborncolruytwelzijnskipdierenwelzijnpluimveeeieren-1250

De toepassing van de NestBorn-techniek kan alvast op de goedkeuring rekenen van Dirk Lips, gespecialiseerd in bio-ethiek. “De techniek is een sterke verbetering van het dierenwelzijn nu er geen eendagskuikens meer getransporteerd moeten worden. Dit is een voorbeeld van hoe de sector zelf aan de slag kan gaan om het dierenwelzijn te verbeteren en dat op een manier die voedsel betaalbaar houdt", stelt hij.

Eerder besliste Colruyt al om geen eieren van legbatterijen te verkopen en om biggencastratie te verbieden. In augustus 2021 engageerde de retailer zich voor de criteria van het ‘Better Chicken Commitment’, waarbij het assortiment verse standaardkip aan hogere welzijnsnormen moet voldoen tegen 2026. “De stap die vandaag gezet wordt, is een nieuw hoofdstuk in dit verhaal. Zo komen er vijf nieuwe producten van de welzijnskippen uit de exclusieve keten in de rekken bij Colruyt Laagste Prijzen en één nieuw product bij OKay. Het gaat hier om producten zoals braadkip, kipfilet, kippendijen en kippenvleugels – populaire producten bij de klanten”, klinkt het.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek