Ook Aldi en Lidl bannen alle "plofkippen" tegen 2026

Na Colruyt, Okay en Delhaize gaan ook Lidl en Aldi tegen 2026 overschakelen naar het Better Chicken Commitment (BCC). Ze beloven tegen 2026 enkel nog kippenvlees te verkopen dat beantwoordt aan de strengere welzijnscriteria.

21 september 2021  – Laatst bijgewerkt om 21 september 2021 13:31

Het BCC is een initiatief van een dertigtal dierenorganisaties, waaronder GAIA, om het dierenwelzijn van vleeskippen te verbeteren. Om aan de nieuwe welzijnscriteria te voldoen, zullen leveranciers moeten investeren in nieuwe infrastructuur en technieken.

Alle diepvries- en vers kippenvlees van Lidl moet tegen 2026 aan de strengere dierenwelzijnscriteria voldoen, maar de keten zal vanaf volgend jaar al de hogere welzijnscriteria toepassen op een deel van zijn huidige aanbod van verse kippenproducten. De kippen krijgen meer ruimte en natuurlijk daglicht, en er wordt overgeschakeld naar een trager groeiend ras.

Lidl belooft de investering bij zijn leveranciers mee te zullen ondersteunen "door een correcte prijs te betalen gebaseerd op de nieuwe normen".

Ook Aldi zal overstappen naar trager groeiende rassen die langer en beter leven, zegt de supermarktketen. De kippen krijgen 40 procent meer bewegingsruimte en er zal natuurlijk daglicht zijn in de stallen. Als eerste stap verkoopt Aldi sinds deze maand braadkippen die zijn gekweekt volgens de BCC-normen.

De benaming "plofkip" klopt eigenlijk niet helemaal voor deze kippen. Vroeger werd de term gebruikt voor kippenvlees dat opgespoten werd met water. Ondertussen hanteert GAIA het begrip ook voor snelgroeiende kippen.

Vanaf 2026 enkel nog vlees van traag groeiende kippen bij Colruyt, OKay en Delhaize
Uitgelicht
Colruyt Group wil in zijn Colruyt- en OKay-winkels vanaf 2026 enkel nog vleeskippen in de winkelrekken leggen die trager groeien en die meer ruimte en daglicht krijgen. De sup...
16 augustus 2021 Lees meer

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek