header.home link

Belgisch Beter Leven-kip gelanceerd bij vijf supermarkten

20 juni 2022

Vanaf deze week kan de consument bij de supermarkten Lidl, Aldi, Colruyt, Okay en Delhaize (Ad en Super) terecht voor kipproducten die het nieuwe, diervriendelijke label “Belgisch Beter Leven” dragen.

Lees meer over:

De “Belgisch Beter Leven”-kip is het resultaat van een samenwerking tussen 5 partijen: Belgrabroed levert de eieren, de kwekers voldoen aan hogere eisen rond dierenwelzijn zoals meer plaats per kip, de voerbedrijven Spoormans (Arvesta) en Vanden Avenne leveren het aangepaste voeder. Het charter met regels voor het diervriendelijker houden van kippen (“Better Chicken Commitment”) kwam enkele jaren geleden tot stand onder impuls van GAIA. Steeds meer retailers zoals Aldi, Colruyt Group, Delhaize en Lidl ondertekenden het charter samen met leveranciers van kip, zoals Plukon Food Group. Tegen 2026 wil men stapsgewijs alle vleeskippen in België volgens de standaarden van het charter houden.

De kwekers werken onder andere met trager groeiende kippenrassen. De kippen moeten 40 procent meer bewegingsruimte hebben en in de stal moeten er daglicht, zitstokken en afleidingsspeeltjes zijn. “Hierdoor heeft de kip niet alleen een langer en fijner leven maar ook een betere gezondheid. De Belgisch Beter Leven kip onderscheidt zich ook doordat ze geboren, gehouden en verwerkt is in België, met strenge restricties op het gebruik van antibiotica”, klinkt het bij Arvesta. 

Dierenrechtenorganisatie GAIA noemt de Belgische BCC-kip een belangrijke stap vooruit. Michel Vandenbosch: “We zijn blij dat zowel de retailers als de producenten het commitment aangaan om er stapsgewijs voor te zorgen dat tegen 2026 alle kippen "Belgisch Beter Leven" kippen zijn en 40 procent meer bewegingsruimte hebben in een stal met daglicht. We betreuren echter wel de retailers zich nog niet voor het volledige gamma hebben geëngageerd en hopen dat dit initiatief hen ertoe zal aanzetten dit straks wel te doen.

De snelheid van de uitrol zal afhangen van het draagvlak bij de klanten en de vraag van de consument

Thomas Verweer - Sales Manager Plukon Food Group

“We geloven sterk in het concept van de ‘Beter Leven Kip””, zegt  Quinten De Witte, Innovation & Sustainability Manager bij Arvesta. “Het brengt de landbouwer een stap dichter naar een duurzame en rendabele toekomst. We maken hier het verschil doordat we als één van de pioniers in België pluimveehouders hebben gemotiveerd en geadviseerd om mee te stappen in dit concept en voorzien hen van aangepast voer voor deze trager groeiende kippen.” 

Sales Manager Thomas Verswyver van Plukon Food Group hoopt dat het initiatief snel kan opschalen: “Ook kwekers zien de voordelen van het overstappen naar Belgisch Beter Leven kippen. De kippen hebben een betere algehele gezondheid en via de prijs die Plukon betaalt, krijgen ze een compensatie voor het minder intensief houden van deze kippen. Verder zijn we blij dat we het antibiotica gebruik binnen de sector verder terug kunnen dringen. In eerste instantie zullen deze producten in een beperkt volume vanaf midden juni beschikbaar zijn bij Lidl, Delhaize, Colruyt Group en Aldi . De snelheid van de uitrol zal afhangen van het draagvlak bij de klanten en de vraag van de consument.” 

De Belgisch Beter Leven kip zal naar verwachting een paar euro per kilogram duurder zijn dan de reguliere kip en vanaf nu verkrijgbaar zijn bij Aldi, Colruyt Group, Delhaize en Lidl. 

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek