header.home link

Collectie landbouwwerktuigen van Bulskampveld wordt 40 jaar

23 juni 2022

Het provinciaal domein Lippensgoed-Bulskampveld in het West-Vlaamse Beernem opende op 24 juni 1982, exact 40 jaar geleden, het ambachten- en landbouwmuseum. Jarenlang stonden de boerenwagens, karren, sjezen en landbouwwerktuigen onder de galerijen rond de kruidtuin van het kasteel van het domein. Sinds 2014 is de collectie ondergebracht in een depot in Zwevezele. Hoe zou het nog zijn met deze iconische collectie?

bulskampveldcollectieCAG-1250

De provincie West-Vlaanderen startte in 1971 met de verwerving van een collectie wagens, karren en rollend landbouwmateriaal. Aanleiding was de doorgedreven mechanisatie in de landbouwsector. Door vele schenkingen en overdrachten groeide de collectie snel, onder andere met een grote deelcollectie ambachtelijk materiaal - zoals werktuigen van de wagenmaker, smid, klompenmaker, gareelmaker, tonnenmaker, loodgieter en pompboorder. 

De collectie vormde de basis voor het nieuwe museum dat ingehuldigd werd op 24 juni 1982, exact 40 jaar geleden. Sindsdien konden jong en oud de bijzondere stukken bewonderen langs de galerijen in de kruidtuin. Het ambachtelijk materiaal was ondergebracht in de kelders van het kasteel. 

“De unieke collectie met landbouw- en ambachtelijk materiaal van het domein Bulskampveld verhuisde in 2014 naar een depot in Zwevezele en is sindsdien niet meer toegankelijk voor het brede publiek”, vertelt Sven Lefèvre van het Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG), dat mee de logistieke operatie uitvoerde. “Nadat de Vlaamse overheid in 2018 eigenaar werd van de collectie, vroeg ze aan CAG om het dagelijks beheer in handen te nemen. Zo zorgen we ervoor dat de collectie ook voor toekomstige generaties bewaard blijft.” 

Voor CAG is het belangrijk om geïnteresseerden te betrekken bij de collectie aan de hand van verschillende publieksprojecten. “Zo maakten we al expo’s over het ambacht van het lattenklieven en over de herders in de Zwinstreek. Recent plaatsten we het verdwenen ambacht van de wagenmaker in de kijker”, aldus Lefèvre. 

Wie de collectie graag nog eens wil bezoeken, kan terecht op het evenement Congé Rural op zaterdag 2 juli. Bezoekers krijgen een gegidste rondleiding door het depot. “Zo geven we het publiek een inkijk in de manier waarop wij de collectie beheren en bewaren voor de toekomst”, besluit Lefèvre. 

Meer info via de website van Midwest.

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: CAG

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek