nieuws

Chrysant blijft voor Belg in eerste plaats kerkhofbloem

nieuws
Met Allerheiligen in aantocht is het weer een bijzonder drukke tijd voor de chrysantentelers. “In katholieke landen als België blijft de chrysant vooral een kerkhofbloem, terwijl ze elders in Europa ingeburgerd geraakt als balkon- of terrasplant”, weet Dirk Pieters, zaakvoerder van internationaal chrysantenbedrijf Gediflora uit Oostnieuwkerke.
29 oktober 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:09
Lees meer over:

Met Allerheiligen in aantocht is het weer een bijzonder drukke tijd voor de chrysantentelers. “In katholieke landen als België en Frankrijk blijft de chrysant vooral een kerkhofbloem, terwijl ze elders in Europa en de VS ingeburgerd geraakt als balkon- of terrasplant”, weet Dirk Pieters, zaakvoerder van internationaal chrysantenbedrijf Gediflora uit Oostnieuwkerke.

Gediflora heeft zich gespecialiseerd in de chrysantenteelt. “Liever aan de top met één product dan op de zoveelste plaats met verschillende teelten”, is de filosofie van zaakvoerder Pieters. Zijn bedrijf doet dan ook meer dan gewoon chrysanten telen. “We zijn vooral een veredelings- en vermeerderingsbedrijf. De eigenlijke kweek neemt nog geen tien procent van de omzet in”.

Een deel van die nieuwe rassen wordt door Gediflora ontwikkeld in Brazilië. “De knowhow en het onderzoek zitten in Oostnieuwkerke. Van elke nieuwe soort sturen wij een paar potjes naar twee kwekerijen in Brazilië. Daar worden ze in grote serres geteeld en is er voldoende personeel ter beschikking om elke dag stekken van de planten te plukken. Die keren dan per vliegtuig terug naar België waar wij ze bewortelen om aan telers in heel Europa te leveren”, klinkt het.

Als internationaal bedrijf bepaalt Gediflora mee de tendensen voor de komende jaren. Het bedrijf heeft ongeveer 120 commerciële rassen en variëteiten in de aanbieding en elk jaar wordt zo’n 10 pct van de catalogus vernieuwd met rassen die beter bestand zijn tegen regen, nachtvorst en ziektes. “We zijn nu al bezig met het aanbod voor 2011. Daarbij zijn er twee belangrijke tendensen waar te nemen: de doorbraak van de tweekleurigheid in de bloem en de carnavalchrysanten, potten met een mix van drie tot acht verschillende kleuren”, weet Pieters.

Dé kleur voor de komende seizoenen bestaat niet. Pieters heeft ondervonden dat elk land zijn eigen voorkeur heeft. “Belgen en Fransen zweren bij gele en witte chrysanten, Spanjaarden en Italianen bij wit en Scandinaviërs bij roze. Grieken en Italianen zijn verzot op donkerrood”. De crisis noopt het bedrijf wel tot spitsvondigheid. “Wij moeten voortdurend op zoek naar nieuwe soorten en toepassingen. Zo werken wij momenteel aan kleine potjes die ook als tafeldecoratie kunnen gebruikt worden”, zegt Dirk Pieters.

Dat chrysanten in ons land toch in de eerste plaats een kerkhofbloem zijn blijkt ook uit een studie van OIVO, de koepel van verbruikersorganisaties. Die stelt dat de meerderheid van de ondervraagde Belgen op Allerheiligen bloemen meeneemt naar het kerkhof. Daar geven ze gemiddeld 32 euro aan uit en ze leggen de bloemen gemiddeld op drie graven leggen.

Bron: Het Nieuwsblad/eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek