Chinese regering zorgt voor regenval

De Chinese regering gaf toestemming om wolkenpartijen met duizenden raketten en granaten te beschieten, en had daar zowaar succes mee.
9 februari 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

De tarwevelden die in China geplaagd worden door droogte hebben het voorbije weekend eindelijk wat neerslag gevoeld. De Chinese regering gaf toestemming om wolkenpartijen met duizenden raketten en granaten te beschieten, en had daar zowaar succes mee.

In de regio Shaanxi viel zaterdag 23 millimeter neerslag, andere gebieden registreerden ongeveer 5 millimeter. Zondag viel er ongeveer 2 millimeter. Ook tijdens de Olympische Spelen beschoten de Chinezen wolken. Toen bestreden de autoriteiten de smog in Peking door wolken met chemicaliën te bestoken.

In de lucht gebrachte zilverjodide kan kliene waterdruppeltjes in een wolk activeren, zodat het een beetje gaat regenen. Voor China is de bestrijding van de droogte op dit ogenblik extra belangrijk omdat veel plattelandsbewoners door de economische crisis hun job in de stad zijn kwijtgespeeld en dus andermaal op de landbouw aangewezen zijn om te overleven.

Vorige week was er nog sprake van dat de opbrengst van de wintertarwe als gevolg van de droogte twintig procent lager zou liggen. Maar experts noemen die schattingen misplaatst en overtrokken. De maatregelen die president Hu Jintao heeft afgekondigd, zouden ervoor kunnen zorgen dat het verlies bij de oogst uiteindelijk beperkt blijft tot minder dan drie miljoen ton. Vorig jaar realiseerden de Chinezen een recordoogst van 112,5 miljoen ton.

Vorig jaar exporteerde China 126.000 ton tarwe vooraleer de regering de uitvoer opschortte als gevolg van de toenmalige prijsstijgingen van landbouwgrondstoffen. De overheid kocht 43 miljoen ton tarwe op, waarmee de voorraden extra aangevuld werden. Zelfs in het allerslechtste geval is de regering in staat om dankzij de stockvoorraad van 60 miljoen ton het aanbod te verzekeren en de prijzen onder controle te brengen, zegt een analist van het adviesbureau Beijing Orient Agribusiness Consult Ltd. aan het persagentschap Reuters.

Bron: De Morgen/Reuters

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek