CEO Nils van Dam stopt bij Milcobel na verschil in visie

Aan het huwelijk tussen Nils van Dam en zuivelcoöperatie Milcobel komt na nog geen drie jaar een einde. Milcobel laat in een persbericht weten dat beide partijen uit elkaar gaan wegens een “verschil in visie.” Van Dam startte als CEO toen Milcobel moeilijke tijden doormaakte. Door een ingrijpende reorganisatie en andere accenten (operatie Fenix) slaagde hij erin de zuiververwerker weer op de kaart te zetten.

30 januari 2024  – Laatst bijgewerkt om 30 januari 2024 22:25
Lees meer over:
milcobel-nilsvandam2-1250

“Onder leiding van Nils van Dam maakte Milcobel een noodzakelijke inhaalbeweging. Bij de evaluatie van het gelopen traject en het voorbereiden van de volgende stappen bleek echter een duidelijk verschil in visie tussen Raad van Bestuur en CEO. In onderling overleg werd daarom beslist de samenwerking stop te zetten”, met deze woorden kondigt Milcobelvoorzitter Betty Eeckhaut het vertrek van Nils van Dam aan in een persbericht.

Onder het bewind van Van Dam werd 'operatie Fenix' ingezet, waarbij gesneden werd in overbodige kosten en de zuivelaar op zoek ging naar meer toegevoegde waarde. In deze context vond de sluiting van de melkfabriek in Schoten plaatst, werd de keuze voor de productie van hoogwaardige poeders gemaakt en werd ook de internationale positie als mozzarellaproducent versterkt met de overname van rasper Kaasbrik (Halen). “Daarnaast zorgde ook het verhogen van de investeringsenveloppe voor automatisatie, digitalisering en projecten in IT en (food)safety voor de broodnodige ommezwaai”, klinkt het.

Operatie Fenix

Operatie Fenix leek zijn vruchten af te werpen. In een mum van tijd stegen de melkprijzen en behoorden de Milcobelboeren in de postcoronajaren zelfs tot de bestbetaalde van Europa. Vorig jaar daalde de melkprijs echter weer gevoelig en ook voor 2024 ziet de Vlaamse zuivelverwerker de nodige uitdagingen die gekenmerkt worden “door volatiele markten, strenger wordende duurzaamheidseisen en een melkproductie die stilaan het plafond lijkt te bereiken.”

Deze uitdagingen zal Milcobel dus aangaan met een andere CEO. De zuivelverwerker licht in een persbericht niet toe waar het verschil in visie uit bestaat. Totdat er een nieuwe CEO is gevonden, worden de taken van Van Dam voorlopig overgenomen door de overige directieleden Pierre Stevens (CFO), Edith Hamelryckx (HR Director), Francis Relaes (Managing Director Milcobel Premium Ingredients) en Tom Schiettecat (Director Milk & Farms).

Nils van Dam wordt nieuwe CEO Milcobel
Uitgelicht
Milcobel heeft een nieuwe CEO. Met onmiddellijke ingang zal Nils van Dam aan de slag gaan bij de zuivelcoöperatie. Hij volgt er Erik De Cock op die sinds half januari als CEO...
18 mei 2020 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek