Carrefour stopt als eerste met verkoop pangasius
nieuwsSupermarktketen Carrefour stopt met de verkoop van pangasius, de in België meest verkochte vissoort die met een slecht imago kampt vanwege de impact die de kweek heeft op het milieu. Carrefour kwam tot de beslissing "gezien de twijfel die blijft bestaan over de negatieve milieugevolgen van de pangasiuskweek". In de versafdelingen van de winkels is de vis nu al niet meer te vinden, maar in een aantal winkels rest nog een voorraad diepvriesvis. Die wordt nog verkocht.
Carrefour verkoopt niet langer pangasius. De keten zegt "altijd de nodige voorzorgsmaatregelen genomen te hebben om de kwaliteit van de producten te garanderen, met name door middel van de voorwaarden die het zijn leveranciers oplegde en geregelde controles op de kweek- en productiesites". Carrefour zegt wel overtuigd te zijn van de "onberispelijke kwaliteit" van haar pangasius, maar voegt eraan toe dat "de milieugevolgen van de kweek van deze vissoort niet onder controle geraken". De supermarktketen wijst onder meer op de watervervuiling door de hoeveelheid uitwerpselen en de afval van visvoer.
"We zijn de eersten: we hebben pangasius in de rekken van alle concurrenten gevonden", aldus Carrefour-woordvoerder Baptiste van Outryve. Concurrent Delhaize reageerde al en is niet van plan Carrefour te volgen. "De voornaamste reden waarom we pangasius blijven verkopen, is omdat we van onze leverancier de garanties gekregen hebben dat hun pangasius beantwoordt aan de strengste criteria, die van ASC", zegt Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver.
Ook Carrefour probeerde de duurzaamheid van de aanvoer te verzekeren via het ASC-label, maar zegt dat dat niet het gewenste resultaat opleverde. Dekelver noemt pangasius een vrij populaire vis, met een slecht imago. "Maar omdat we dus garanties krijgen over de kwaliteit van de aanvoer, hebben we geen plannen om de verkoop te stoppen", zegt de woordvoerder. Pangasius is een eerder goedkope vis, met een vrij neutrale smaak waar bovendien niet veel graten in zitten.
Makro wijst erop dat alle pangasius die in de Belgische rekken te vinden is, eerder diepgevroren werd. "Wij zijn dan ook al vier jaar geleden gestopt met de verkoop van 'verse' pangasius", zegt Makro-woordvoerster Julie Stordiau. "In onze diepvriezers hebben we wel nog altijd pangasius liggen, omdat we daarvan kunnen garanderen dat het om duurzame vis gaat."
Lidl bevestigt dat zij nog altijd pangasius verkopen. "We hebben resoluut gekozen voor duurzaam gevangen of gekweekte vis, met het MSC- of ASC-label", zegt woordvoerster Isabelle Colbrandt. "We hebben een engagement gekregen van onze leverancier. Dat geldt nog niet voor de diepvriesvis, maar het is een van onze doelstellingen om dat tegen eind dit jaar rond te hebben." Colruyt zit op dezelfde lijn, en blijft de vis aanbieden. "Belangrijk hierin is dat we enkel de vissoorten aanbieden die gecertificeerd zijn, zodat onze klanten zeker kunnen zijn dat de vis die ze kopen, in goede omstandigheden gekweekt wordt", aldus Colruyt.
Climaxi, de beweging voor klimaat en sociale rechtvaardigheid, is blij dat Carrefour stopt met de verkoop van pangasius. Climaxi startte drie jaar geleden een petitie tegen de invoer van pangasius via een nieuwe importhub in Zeebrugge. Tweeduizend vissers, chef-koks, milieu-activisten en vakbondsmensen ondertekenden de petitie.
"Pangasius werd wereldwijd gecontesteerd wegens de slechte milieu-omstandigheden in veel kwekerijen, de voedselkilometers die moeten afgelegd worden om de vis tot hier te krijgen én de sociale impact", zegt Filip De Bodt van Climaxi. "De hub kwam er uiteindelijk niet. We zijn dan ook blij dat er een einde komt aan de verdeling en hopen dat andere distributiecentra dezelfde beslissing nemen."
Het grootste deel van de afzet van pangasius én andere kweeksoorten gaat evenwel naar de kroketten- en fish-sticks industrie, benadrukt De Bodt. "Daar is nog een pak werk te verzetten. België en Europa blijven ook grote afnemers van gekweekte zalm die aan hetzelfde euvel lijdt: ziekten, verhoogd antibioticagebruik, chemische toevoegingen om te kleuren en te roken. Tenslotte moet nog heel wat gebeuren om een aantal vissoorten die (figuurlijk) voor onze deur zwemmen en niet bedreigd zijn, naar de huiskamers te krijgen."
Bron: Belga/eigen verslaggeving