Canvas met Draulans over biodiversiteit in België

Deze week ging de internationale top over biodiversiteit in Nagoya van start. In het kader daarvan zendt Canvas een tweedelige documentaire uit. Evolutiebioloog Dirk Draulans onderzoekt daarin samen met academici, overheidsinstanties en natuurliefhebbers de stand van zaken in België. Daarnaast praat hij met industriëlen en landbouwers over biodiversiteit.
19 oktober 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:13
Lees meer over:

Deze week ging de internationale top over biodiversiteit in Nagoya van start. In het kader daarvan zendt Canvas een tweedelige documentaire uit. Evolutiebioloog Dirk Draulans onderzoekt daarin samen met academici, overheidsinstanties en natuurliefhebbers de stand van zaken in België. Daarnaast praat hij met industriëlen en landbouwers bij wie het bewustzijn omtrent biodiversiteit groeit.

"Biodiversiteit wordt meestal geassocieerd met een crisis", vertelt Draulans in De Standaard. "Aan de ene kant is dit te begrijpen, want op wereldschaal is een derde van de amfibieën, een kwart van de zoogdieren en een vijfde van de vogels met uitsterven bedreigd. Ook in Vlaanderen zijn de laatste eeuw een 200-tal soorten verdwenen."

"Maar aan de andere kant zijn er ook hoopgevende verhalen zoals die van de havik. Deze roofvogel was door pesticiden en intense bejaging zo goed als uitgeroeid, maar is nu opnieuw talrijk aanwezig. Dit geldt ook voor andere soorten, zoals de slechtvalk en de vos", aldus Draulans. De opkomst van die vos wordt door een aantal actoren betreurd. "Maar dat dier hoort hier tenminste thuis. Dat gaat niet op voor invasieve exoten zoals de Canadese gans die hier als parkvogel geïntroduceerd werd. Intussen dreigt het dier hele natuurgebieden over te nemen", stelt Draulans vast.

"Probleem bij exoten zoals de Canadese gans is dat ze geen natuurlijke vijand hebben", zegt Draulans. "De enige mogelijkheid om de natuur te beschermen voor dominantie van die gans is door ze te euthanaseren in de zomer wanneer ze twee tot drie weken vleugellam zijn. Zo zie je wat natuurbeschermers soms moeten doen om de biodiversiteit te vrijwaren", verklaart de evolutiebioloog.

Deel één van de documentaire Biodiversiteit in België werd dinsdagavond uitgezonden op Canvas en is hier te herbekijken. Deel twee volgt volgende week en zal onder meer over de invloed van landbouw op biodiversiteit handelen.

Bron: De Standaard

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek