Buitenlandse snijbloemen tot 60% duurder voor consument

De Nederlandse bloemenveiling Flora Holland kregen maandag tot 20 pct minder aanvoer van buitenlandse bloemen en snijbloemen. Belgische inkopers zeggen dat de aankoopprijzen van buitenlandse snijbloemen tot 30 pct stegen en dat de consument deze week mogelijks tot 60 pct meer zal moeten betalen als gevolg van het vliegverbod in Europa.
19 april 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:11
Lees meer over:

De Nederlandse bloemenveilingen van Flora Holland kregen maandag tot 20 pct minder aanvoer van buitenlandse bloemen en snijbloemen. Belgische inkopers zeggen dat de aankoopprijzen van buitenlandse snijbloemen tot 30 pct stegen en dat de consument deze week mogelijks tot 60 pct meer zal moeten betalen. Dat is allemaal een gevolg van het vliegverbod dat in grote delen van Europa geldt.

Importrozen uit Ecuador of Kenia, de nationale bloem (Protea) uit Zuid-Afrika of orchideeënsoorten uit Thailand, waxflower, gips of zomerbloemen zoals zonnebloemen, zijn nauwelijks te verkrijgen op de veilingen. De drie exportveilingen van Flora Holland noteerden maandag tot 20 pct minder aanvoer. De gevolgen worden dinsdag nog groter, want op maandag werd geveild uit voorraad en tot vrijdag werd via andere luchthavens aangevoerd.

Daniel Deswert van de Agoravestiging in Deinze, de grootste Europese verdeler van snijbloemen, stelde de tekorten zelf vast op de Nederlandse bloemenveilingen. "Er zijn opmerkelijk minder rozen, ook gips of andere vulselbloemen voor boeketten zijn beperkt. De prijzen stijgen tot dertig pct, maar een gedeelte wordt opgevangen door lokale telers”, weet hij.

Volgens Deswert zijn bepaalde alternatieven wel duurder of kwalitatief niet dezelfde. “Het is duidelijk dat de vraag veel groter is dan het aanbod”. Hij verwacht dan ook dat de prijzen van buitenlandse snijbloemen voor de consument de komende dagen tot 60 pct kunnen stijgen. Importeur Bart De Rijcke van De Rijke Bloemen BVBA uit Wetteren verwacht niet dat het zo'n vaart zal lopen, en wijst erop dat de binnenlandse markt een deel van de tekorten zal opvullen en op die manier de prijsstijgingen drukt.

Colruyt liet al weten dat het woensdag of donderdag waarschijnlijk even zonder rozen zal zitten. Het voert de rozen uit Kenia in met het vliegtuig, maar de supermarktketen heeft nog geen alternatief gevonden om het aanbod rozen op peil te houden.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek