header.home link

Brusselse doelstelling om landbouwgrond te verwerven hinkt achterop

27 oktober 2022

Binnen de Good Food 2-strategie heeft het Brussels gewest de intentie om gronden met landbouwpotentieel aan te werven in Brussel en in de rand. In de periode juni 2021 tot juni 2022 is 3,8 hectare verworven of in erfpacht genomen in Ganshoren en Beersel.  Dat blijkt uit cijfers die Brussels parlementslid Bianca Debaets (cd&v) heeft opgevraagd bij Brussels minister van Leefmilieu Alain Maron (Groen).

Lees meer over:

Het doel van het Brussels gewest is om tegen 2030 liefst 50 hectare nieuwe grond te gebruiken voor professionele agro-ecologische landbouw in volle grond in Brussel en de rand. Zo moet de ontwikkeling van duurzame voedselproductie in een korte keten met het Brussels gewest vergemakkelijkt worden. Een honderdtal concrete maatregelen tussen nu en 2030 moeten vormgeven aan de Good Food 2-strategie. 

Uit de eerste cijfers blijkt dat afgelopen jaar 3,8 hectare werd verworven. Nog geen tiende van de doelstelling. Het Brussels gewest gaf in de periode juni 2021 tot juni 2022 een subsidie van 105.000 euro aan de vzw Terre-en-vue voor het gebruik van de gronden. Daarmee konden zeven landbouwprojecten effectief opgestart worden, voor in totaal 12 banen.  

"Dit is redelijk pover. Het aanvankelijk erg ambitieuze plan van minister Maron werd al snel teruggeschroefd na de aankondiging ervan, maar met deze resultaten kan je je afvragen of het überhaupt nog wel de moeite loont om hier verder tijd en middelen aan te spenderen", aldus parlementslid Debaets.

Uitgelicht
Brussels minister voor Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) heeft dinsdag in het duurzaam restaurant Bel Mundo de tweede Good Food-strategie van het Brussels gewest uit de doeken ge...
21 september 2022 Lees meer

Bron: Belga

Beeld: Leefmilieu Brussel

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek