nieuws

Brusselaars gaan meer lokaal en seizoensgebonden eten

nieuws
Brussels minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo) heeft een sensibiliseringscampagne gelanceerd rond duurzame voeding.
21 september 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:13

Brussels minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo) heeft een sensibiliseringscampagne gelanceerd rond duurzame voeding. De bedoeling is om Brusselaars te overtuigen hun voedingspatronen af te stemmen op lokale seizoensproducten. Gelijktijdig met de campagne  'Eet lokale seizoensgroenten en -fruit' presenteerde de minister haar actieplan duurzame voedingspatronen in Brussel.

Acht Brusselse consumenten op de tien zeggen bereid te zijn hun voedingsaankopen te wijzigen om het leefmilieu te beschermen, maar de praktijk ziet er anders uit, zo blijkt uit twee enquêtes bij respectievelijk 800 en 750 mensen. Slechts 35 procent van de ondervraagden heeft vaak aandacht voor het milieu bij de aankoop van groenten en fruit.

De campagne 'Eet lokale seizoensgroenten en -fruit' nodigt de consument uit om zoveel mogelijk lokale en seizoensproducten te eten. Een kalender geeft aan welke groenten en fruit in welke seizoenen voorhanden zijn. Met een humoristisch verhaaltje wordt de aandacht gevestigd op de 'slimme' aankopen van het moment. Daarbij horen voor elk seizoen ook receptenfiches.

Gelijktijdig met de campagne presenteerde de minister haar actieplan om duurzame voedingspatronen te ontwikkelen in Brussel. Samen met Leefmilieu Brussel en de voedingssector worden verschillende projecten opgezet, zoals kookcursussen, schoolanimatiesessies en een week van de ontdekking van 'slowfood'. Een project voor horecagelegenheden en grootkeukens moet de nodige omkadering bieden voor een vlotte overschakeling op duurzame voeding.

"Omdat voedingsgewoontes zich al ontwikkelen op jonge leeftijd, is hierbij specifieke aandacht voor kinderen, hun ouders en hun opvoeders", aldus Huytebroeck. Het actieplan van de minister bevat ook een luik dat gewijd is aan het stimuleren van het aanbod, opdat kan worden tegemoetgekomen aan de stijgende vraag naar duurzame voeding.

Bron: Belga

Beeld: rtbf.be

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek