Brouns fluit Mestbank terug over maandelijkse dierregistratie op stalniveau
nieuwsOm de stalemissies op landbouwbedrijven beter in kaart te brengen, liet de Mestbank eerder deze week aan de Vlaamse veehouders weten dat ze via een maandregister of via een veranderingsregister alle wijzigingen in hun veebestand op stalniveau moesten bijhouden. Dat zorgde meteen voor een storm van verontwaardiging onder de landbouwers. “Dit is nodeloze rompslomp en schiet het doel voorbij”, reageert nu ook bevoegd minister Jo Brouns (cd&v). Hij heeft De Mestbank de opdracht gegeven om de communicatie te corrigeren.
Keuze uit maandregister of veranderingsregister op stalniveau
Het regende al klachten over de nieuwe maatregel van landbouwers via sociale media en ook de landbouworganisaties lieten al hun ongenoegen blijken. Het mag duidelijk zijn: de nieuwe regels over het registreren van de dierbezetting op Vlaamse landbouwbedrijven vallen niet in goede aarde. Volgens die regels moeten landbouwers niet alleen meer jaarlijks hun veebezetting doorgeven via de Mestbankaangifte, maar moeten ze ook een dierregister per stal bijhouden. De veehouder moet met andere woorden de gemiddelde dieraantallen en standplaatsen per stal doorgeven en dit vanaf productiejaar 2025.
Dat kan op twee manieren, zo communiceerde de Mestbank. Enerzijds kan de veehouder de maandelijkse bezetting bijhouden in een maandregister. “Dit kunt u doen door de aantallen op dagbasis op te tellen en te delen door het aantal dagen van de maand. Om uiteindelijk de gemiddelde veebezetting te bepalen, telt u op het einde van het jaar de maandcijfers op en deelt u dat getal door 12”, zo luidt de instructie. Een tweede manier is het bijhouden van alle wijzigingen in de bezetting. Dit zogenaamde veranderingsregister is volgens VLM gedetailleerder dan het maandregister. Ook beweiding binnen en buiten Vlaanderen moet doorgegeven worden op stalniveau.
Vlaamse regering lanceert ‘Regelrecht’ om regeldruk te verminderen
21 februari 2025Landbouworganisaties willen regel terug afgeschaft zien
Vorig jaar kwamen landbouwers nog massaal op straat tegen onder meer de vele regels en administratieve overlast. De nieuwe regering beloofde er bij haar aantreden ook een werkpunt van te maken. Dat deze nieuwe maatregel er op zo’n moment bijkomt, als uitloper van het stikstofbeleid, was de druppel te veel, ook voor de landbouworganisaties.
“Landbouwers worden zo gedwongen om nog meer te registreren, terwijl er een oefening van de Vlaamse regering over administratieve vereenvoudiging loopt”, zegt Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens. Samen met Groene Kring heeft hij de minister opgeroepen om met gezond boerenverstand aan beleid te doen. “Nog meer in detail registreren zorgt niet voor beter beleid, integendeel. Het leidt ons alleen nog verder weg van een degelijk emissiebeleid over stikstof.”
“Ongelofelijk, kafkaiaans”: ook ABS is niet mals voor de nieuwe regels die VLM communiceerde. “Zonder enig overleg, zonder duiding van belang, gewoon koudweg als iedereen op het land zit, wordt dit erdoor geduwd”, zegt ABS-voorzitter Hendrik Vandamme. “De dieraantallen zijn tot op de kop gekend waardoor de emissies gekend zijn.” Ook ABS wil deze hele registratie van tafel zien. “Door het vele werk op het veld heeft de boer misschien geen tijd voor protestacties. Maar dat betekent niet dat de actiebereidheid niet groot is. Burgerlijke ongehoorzaamheid en het register niet invullen is evengoed actie”, zo klonk het.
We werken verder aan een goed stikstofbeleid, maar dan wel op een werkbare manier in overleg met de sector en zonder nodeloze rompslomp
Brouns: "Voorlopig geen bijkomende registraties"
Minister Brouns, die bevoegd is voor het mestbeleid, heeft de verontwaardigde reacties uit de sector gehoord. “Wat dinsdag door de Mestbank werd meegedeeld aan de landbouwers, schiet het beoogde doel voorbij. Ik pas voor absurde lasten voor onze landbouwers, boven op de vele verplichtingen die er vandaag al zijn”, zo laat hij weten. “Ik heb de Mestbank opgedragen om de communicatie hierover te corrigeren. Landbouwers hoeven voorlopig dus géén bijkomende registraties uit te voeren.” De minister benadrukt dat er verder werk wordt gemaakt van een goed stikstofbeleid, “maar dan wel op een werkbare manier in overleg met de sector en zonder nodeloze rompslomp”.
Wordt dit een "politiek probleem"?
Vanuit het parlement komt er ook reactie op deze kwestie. “Ik heb deze morgen talloze telefoontjes en berichtjes gekregen van boze landbouwers over de nachtelijke mail van de Mestbank”, zegt Vlaams Belang-parlementslid Stefaan Sintobin. “De boeren zijn terecht verontwaardigd omwille van deze zoveelste zinloze administratieve overlast.” Volgens Vlaams Belang is er geen sprake van een wettelijke basis in de communicatie. Sintobin kondigt alvast aan dat hij na het paasreces de minister over de kwestie zal ondervragen.
Ook vanuit N-VA-hoek mag Brouns de nodige vragen verwachten. “Opvallend en klungelig”, zo noemt N-VA-parlementslid Andy Pieters de communicatie over de nieuwe maatregelen rond de registratie van de veebezetting en de terugfluiting daarvan door de minister. Volgens Pieters staat deze maatregel in het stikstofdecreet. “De passage uit het stikstofdecreet is helder. “De maatregel is duidelijk in het stikstofdecreet opgenomen. Daarom bereidde de Mestbank de communicatie hierover voor, in overleg met het kabinet van de minister. Deze onduidelijkheid kan de landbouwsector niet gebruiken. Ook wij zijn tegen overbodige administratie, maar als gemaakte afspraken worden geschonden, is er een politiek probleem”, aldus Pieters in een persbericht.

BioForum: “Extreme administratie-overlast is niet in verhouding”
3 februari 2025In een reactie aan VILT laat minister Brouns weten dat hij de vragen in het parlement uiteraard zal beantwoorden. “We houden vast aan de doelstellingen van het stikstofdecreet, maar het is cruciaal dat de uitvoering ervan gebeurt op een werkbare en proportionele manier, in overleg met de sector. Dat betekent voor mij: geen absurde administratieve lasten voor land- en tuinbouwers”, benadrukt hij nogmaals.
“Het is trouwens helemaal niet zo dat maandelijkse registratie, of registratie van elke dierbeweging tussen stallen wettelijk verplicht is. Dat gaat wat mij betreft veel te ver. We vragen onmogelijke zaken van land- en tuinbouwers. Daarom bekijken we hoe we kunnen voldoen aan het decreet op een administratief eenvoudige manier. Dát is het uitgangspunt van mijn aanpak”, aldus nog de minister.

Bron: Eigen berichtgeving