Vlaamse regering lanceert ‘Regelrecht’ om regeldruk te verminderen

nieuws

De Vlaamse regering heeft vrijdag het licht op groen gezet voor het programma ‘Regelrecht’, een plan om de administratieve rompslomp in Vlaanderen aan te pakken. Minister-president Matthias Diependaele (N-VA) benadrukt dat het geen eenmalige maatregel is, maar een langetermijnstrategie. Boerenbond hoopt alvast op een positieve impact voor landbouwers.

21 februari 2025 Lize Dieltjens

Het doel is om structureel de regeldruk te verminderen, regels te schrappen waar mogelijk en de noodzakelijke regels eenvoudiger te maken. “We willen ervoor zorgen dat ondernemers minder wachten en sneller geholpen worden door de overheid”, aldus Diependaele. Het plan voorziet dat de Vlaamse regering twee keer per jaar een lijst van maatregelen zal voorstellen om administratieve knelpunten op te lossen. 

Diependaele kondigde zijn voornemen aan tijdens een bezoek van de Vlaamse Ondernemers, het samenwerkingsverband tussen Voka en een ruime groep sector- en werkgeversorganisaties. Die groep heeft net vrijdag het eigen initiatief Wetwatchers.be gelanceerd waarmee ze de strijd wil aangaan tegen de administratieve overlast. De ondernemers brachten alvast zelf 25 "overbodige wetten en regels" in kaart. 

Het initiatief van de regering wordt door veel betrokkenen gezien als een stap in de goede richting, vooral voor sectoren die dagelijks geconfronteerd worden met zware administratieve verplichtingen, zoals de landbouwsector. 

Minder regels, meer vertrouwen 

Boerenbond heeft positief gereageerd op de lancering van ‘Regelrecht’ en hoopt dat het ook ten goede zal komen aan de landbouwsector. “We pleiten al lang voor de vereenvoudiging van administratieve processen, zodat landbouwers minder tijd kwijt zijn aan papierwerk”, aldus woordvoerder Tessa De Prins. De landbouworganisatie benadrukt echter dat het niet enkel gaat om deregulering, maar om het creëren van meer vertrouwen en flexibiliteit voor landbouwers. 

Hoge administratieve druk blijft een zorg 

Hoewel ‘Regelrecht’ een belangrijke stap vooruit is, blijft de administratieve druk voor landbouwers groot. Zo moeten ze bijvoorbeeld foto’s maken van werkzaamheden die het koolstofgehalte in de bodem verhogen, en moeten taakkaarten per teelt worden bijgehouden voor precisielandbouw. Dit zorgt voor veel extra administratieve lasten. 

Daarnaast komen er steeds nieuwe administratieve verplichtingen bij, zoals de ontbossingswet en de bodemmonitoringsrichtlijn. “We maken ons zorgen over de voortdurende stroom van nieuwe regelgeving en hopen dat ‘Regelrecht’ daadwerkelijk zal bijdragen aan de vereenvoudiging van de administratieve rompslomp”, aldus Boerenbond. 

Verbeteringen in de landbouwadministratie 

De afgelopen jaren zijn er al enkele verbeteringen doorgevoerd, zoals de vereenvoudiging van de kunstmestregistratie en de afschaffing van de verplichting om niet-productieve elementen op landbouwgrond te behouden. Toch blijft de administratieve druk voor veel landbouwers hoog, vooral door nieuwe verplichtingen die worden opgelegd. 

Het ‘Regelrecht’-programma biedt een belangrijke kans voor de vermindering van administratieve lasten in Vlaanderen. Als het programma zijn beloften waarmaakt, zou het een positieve impact kunnen hebben op de landbouwsector. Boerenbond blijft echter waakzaam en hoopt dat de vereenvoudiging van de administratie verder doorgezet zal worden, zodat landbouwers zich minder zorgen hoeven te maken over bureaucratie en zich meer kunnen richten op hun werk op het veld.

BioForum: “Extreme administratie-overlast is niet in verhouding”
Uitgelicht
Volgens BioForum, de Vlaamse sectororganisatie voor biologische landbouw, stapelen de frustraties zich op rond de administratieve inefficiëntie in de sector. De administratiev...
3 februari 2025 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek