Britten huiveren voor megaboerderijen
nieuwsTot nu toe raakten in Groot-Brittannië drie plannen voor megabedrijven bekend: twee melkveebedrijven die plaats voorzien voor 8.000 en 3.000 koeien en een varkensbedrijf met 2.500 zeugen. Dierenrechtenorganisaties en plattelandsbewoners vrezen dat dit slechts de voorbode is van de opmars van megabedrijven in de intensieve veehouderij en willen dat tegenhouden met een stortvloed aan bezwaren.
Het eerste project riep alom verbazing op in de melksector, niet alleen in Groot-Brittanië maar ook elders in Europa. Drie landbouwers willen in het dorpje Nocton in Oost-Engeland een melkveebedrijf neerpoten met 8.000 koeien. Dat zou dan, naar eigen zeggen, het grootste melkveebedrijf van Europa worden. Maar honderden bezwaarschriften en enkele emotioneel verlopen hoorzittingen zorgden ervoor dat het plan voorlopig werd ingetrokken.
Voor een ander melkveebedrijf in hetzelfde deel van het land, dit keer met 3.000 koeien, liggen de plannen wel nog op tafel. Inmiddels raakte ook bekend dat elders in het land, in Derbyshire, door Midland Pig Producers (MPP) een plan is ingediend voor een varkensbedrijf met 2.500 zeugen die elke week 1.000 biggen voortbrengen. MPP is één van de grootste varkensbedrijven in Groot-Brittannië dat elk jaar 100.000 varkens kweekt op meer dan 30 bedrijven in acht landen.
MPP noemt de plannen voor het grootschalige varkensbedrijf een nieuwe landbouwrevolutie: landbouw wordt gekoppeld aan de milieuvriendelijke productie van energie. Volgens het bedrijf zullen omwonenden niks merken van de geurhinder die meestal geassocieerd wordt met varkensbedrijven van die omvang. "Drie filters zullen zorgen voor de opvang van ammoniak- en andere gassen die geurhinder veroorzaken, waarna dit in de biogasinstallatie kan gebruikt worden om energie op te wekken", zegt managing director Martin Barker.
De samenloop van de drie projecten heeft de Britse dierenwereld in één keer wakker geschud. Actiegroepen als Viva, Compassion in World Farming en de World Society for the Protection of Animals WSPA vrezen dat het traditionele, kleine familiebedrijf straks wordt overspoeld door "megabedrijven in Amerikaanse stijl".
Suzi Morris, directeur van WSPA in Groot-Brittannië: "Het draait allemaal om schaalvergroting. De Britse zuivelsector is ondermijnd en traditionele veehouderijen gaan ten onder waardoor we steeds meer melk invoeren. We vinden het best dat dieren worden gehouden om voedsel te produceren maar er is geen enkele rechtvaardiging om dieren tot pure grondstof te bombarderen op megabedrijven".
Bron: Agrarisch Dagblad/eigen verslaggeving