nieuws

Britse overheid adviseert om minder rood vlees te eten

nieuws
Het Britse ministerie voor Volksgezondheid adviseert om minder rood vlees te eten om het risico op darmkanker te verkleinen.
3 maart 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:14
Lees meer over:

Het Britse ministerie voor Volksgezondheid adviseert om minder rood vlees te eten om het risico op darmkanker te verkleinen. De Britse autoriteiten baseren zich op een advies van het Scientific Advisory Committee on Nutrition (SACN) dat afraadt meer dan 70 gram rood vlees per dag te eten. Critici denken dat het nieuwe advies het risico op ijzertekort vergroot. Vlamingen eten gemiddeld zo'n 60 gram vers rood vlees per dag.

Darmkanker is de op twee na meest voorkomende kanker in Groot-Brittannië, meldt het wetenschapsblad EOS. Elk jaar krijgen 36.000 mensen de diagnose darmkanker te horen en overlijden er 16.500 mensen aan de ziekte. Het ministerie stelt daarom dat mensen die gemiddeld meer dan 90 gram rood vlees en daarvan afgeleide producten per dag eten dat terug zouden moeten brengen naar 70 gram. Het ministerie geeft wel aan dat de gemiddelde geconsumeerde hoeveelheid in Groot-Brittannië al op de aanbevolen 70 gram per dag ligt. Vier op de tien mannen en één op de tien vrouwen zou echter meer rood vlees eten.

Mocht iedereen het advies volgen, dan zou volgens het ministerie het aantal doden door darmkanker in Groot-Brittannië jaarlijks met duizenden dalen. De voedingsexperten van het SACN stellen dat het eten van 100 tot 120 gram rood vlees per dag het risico op darmkanker met 20 tot 30 procent vergroot. Andere experts stellen dat het advies een onderscheid moet maken tussen rood vlees en bewerkt vlees zoals ham, salami en worst. Het World Cancer Research Fund (WCRF) adviseert bij monde van dr. Rachel Thompson om de inname van rood vlees te beperken tot minder dan 500 g per week en bewerkt vlees zoveel mogelijk te mijden.

“Het WCRF stelt in zijn rapport van 2007 echter ook dat vlees voedzaam en gezond is als het met mate wordt geconsumeerd”, zegt voedingsdeskundige Inge Coene van NICE (Nutrition Information Center). Vlees is volgens haar een waardevolle bron van hoogwaardige eiwitten, ijzer, zink en vitamine B12 en draagt in de aanbevolen hoeveelheden bij tot een adequate inname van essentiële voedingsstoffen. “De precieze mechanismen achter het vastgestelde verband tussen de consumptie van rood vlees en darmkanker zijn ten slotte nog onduidelijk. Verder onderzoek blijft dus nodig”, concludeert Coene.

Dat rood vlees veel ijzer bevat, daar maakt ook het wetenschapsblad EOS gewag van. Critici vrezen daarom dat het nieuwe advies het risico op ijzertekort vergroot, wat vooral een probleem is bij peuters, jonge meisjes en vrouwen. Een tekort kan leiden tot anemie met flauwte en vermoeidheid tot gevolg. “Kinderen met een ijzertekort riskeren bovendien motorische en cognitieve ontwikkelingsstoornissen”, weet Coene.

De experts van SACN beweren dat het eten van 70 gram rood vlees per dag ook het ijzergehalte nog voldoende hoog houdt, op voorwaarde weliswaar dat de voeding gezond en evenwichtig is samengesteld. “Ten slotte mag niet uit het oog worden verloren dat de impact van de totale eet- en levensstijl op de volksgezondheid in het algemeen belangrijker is dan de impact van welke afzonderlijke voedingscomponent dan ook”, voegt Inge Coene daar nog aan toe.

Het Vlaams voedingsvoorlichtingsmodel, de actieve voedingsdriehoek, raadt aan om dagelijks niet meer dan 100 gram vlees te eten, inclusief vleeswaren. Er wordt bovendien aanbevolen om bij voorkeur twee maal per week vis te eten en te variëren met gevogelte. Op die manier kan de aanbeveling van maximum 500 gram rood vlees per week gemakkelijk worden gerespecteerd. De resultaten van de Belgische voedselconsumptiepeiling (2004) tonen aan dat de Vlamingen gemiddeld zo’n 60 gram vers rood vlees per dag eten, wat overeenkomt met ongeveer 420 gram per week.

Bron: eigen verslaggeving/EOS

In samenwerking met: agd.media

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek