header.home link

Bosteller na twee jaar op 656 hectare

16 augustus 2022

Aan het begin van de legislatuur in 2019 mikte Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) op 4.000 hectare nieuw bos tegen 2024. Voorbij de helft van die ­legislatuur werd al 656,2 hectare effectief aangeplant. De N-VA-minister wil daarom de pachtwet herzien om makkelijker te kunnen bebossen in groene bestemmingen.

Lees meer over:

Toen de regering-Jambon aantrad op 2 oktober 2019, beloofde minister van Omgeving Zuhal Demir een ambitieuze bosuitbreiding van 4000 hectare tegen 2024. In het plan werd vastgelegd dat de Vlaamse overheid tegen het einde van de legis­latuur 1.250 hectare zou aanplanten. Bosgroepen en natuurverenigingen tekenden voor 1.500 hectare, de lokale besturen en gemeenten voor 750 hectare en bedrijven zouden instaan voor 500 hectare.

Moeilijke aankoop

Vandaag is echter nog maar 656,2 hectare effectief aangeplant, aldus bosteller.be. De Vlaamse overheid en het ANB hebben momenteel 380 van de beloofde 1.250 hectare aangeplant. Nog volgens het ANB ligt 384 hectare grond klaar om vanaf november bebost te worden. In Het Nieuwsblad wijst Andy Pieters, woordvoerder van minister Demir, naar de verouderde pachtwet. Twee jaar nadat in Wallonië een nieuwe pachtwet werd ingevoerd, bijten de meerderheidsfracties in het Vlaams Parlement nog altijd hun tanden stuk op het dossier.

Uitgelicht
De Vlaamse overheid start een nieuwe mediacampagne om grondeigenaars warm te maken om hun terreinen te bebossen, maar Landelijk Vlaanderen waarschuwt dat er nog altijd grote k...
31 januari 2022 Lees meer

Ondertussen blijft de Vlaamse overheid wel de beste leerling, met al twee derde van de beloofde inspanning. De bosgroepen en de natuurverenigingen hebben samen al een 170 hectare aangeplant. Alleen bij de natuurverenigingen zit nog een aanzienlijke reserve van 230 hectare die al aangekocht is en zal bebost worden. De teller van compensatiebos staat ondertussen op 414 hectare. Dat is nieuw bos, dat wordt aangeplant om het rooien van bos elders te compenseren. Begin dit jaar noemde Landelijk Vlaanderen die boscompensatieregeling nog een van de knelpunten voor de bebossingsambities van de Vlaamse regering. Door de verbreding van de Brusselse ring en de Oosterweelwerken moet er nog minstens 1000 hectare boscompensatie gerealiseerd worden en dat blijft voor eigenaars financieel aantrekkelijker.

Bron: Belga / Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek