header.home link

Borsus: "Boucle du Hainaut nog niet rijp voor beslissing"

15 juni 2022

Het dossier van de Boucle du Hainaut, de nieuwe hoogspanningsverbinding in Henegouwen die moet aansluiten op de geplande Ventilus-hoogspanningslijn, is nog niet beslissingsrijp. Dat zegt Waals minister van Ruimtelijke Ordening Willy Borsus. De MR-minister zal netbeheerder Elia in een brief om extra uitleg vragen, klonk het dinsdag in het Waals parlement.

Lees meer over:

De Boucle du Hainaut is een nog te bouwen hoogspanningslijn op het grondgebied van de provincie Henegouwen. De verbinding moet aansluiten op de geplande Ventilus-hoogspanningslijn in West-Vlaanderen, die de energie van de offshore-windmolenparken aan land moet brengen, maar beide projecten zijn gecontesteerd. De omwonenden willen de verbinding graag grotendeels ondergronds zien uit bezorgdheid voor gezondheidseffecten en visuele vervuiling, maar experten zijn het erover eens dat er geen alternatief is voor een bovengrondse verbinding.

Volgens Borsus is het dossier rond de Boucle du Hainaut in elk geval nog niet rijp. Hij zal Elia in een brief officieel om bijkomende informatie vragen, zei hij dinsdag in commissie in het Waals Parlement. Concreet wil hij van de netbeheerder horen waarom het project zoals het nu op papier staat de beste keuze is op vlak van de impact op milieu en gezondheid.

De minister benadrukte ook dat hij "de contacten onderhoudt om van gedachten te wisselen over de belangrijkste elementen". Borsus haalde onder meer een werkvergadering met zijn Vlaamse evenknie Zuhal Demir (N-VA) aan, die vorige maand plaatsvond. 

De Vlaamse regering wil zo snel mogelijk landen in het Ventilus-dossier. "We moeten ons ei leggen", zei minister-president Jan Jambon vorige week nog tijdens een handelsmissie in de VS. 

De federale regering dringt daar in elk geval op aan. "Een uitstel van de beslissing kan de bevoorradingszekerheid in gevaar brengen", zei minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) zaterdag op Radio 1.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek