Boomgaardenloket moet hoogstamboomgaarden in Haspengouw nieuw leven inblazen

Het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren heeft een boomgaardenloket gelanceerd waarmee het eigenaars van hoogstamboomgaarden en ondernemers die aan de slag willen gaan met het fruit van die boomgaarden wil ondersteunen. Het boomgaardenloket moet het eerste aanspreekpunt worden bij alle aspecten van het herstel en beheer van de hoogstamboomgaarden en zal hierbij nauw samenwerken met de Nationale Boomgaardenstichting.

2 mei 2023  – Laatste update 2 mei 2023 15:46
Lees meer over:

Momenteel is er nog maar 3.840 hectare aan hoogstamboomgaarden aanwezig in Haspengouw en Voeren. Na de Tweede Wereldoorlog lag dit aantal nog tussen de 10.000 en 15.000 hectare. De afgelopen 20 jaar verdween er wekelijks tot 2,5 hectare aan hoogstambomen. De vrees bestaat dat er tegen dit tempo binnen de 75 jaar geen hoogstamboomgaarden meer aanwezig zullen zijn in Haspengouw en Voeren. Om het areaal te herstellen werd er via het agentschap Onroerend Erfgoed 450.000 euro vrijgemaakt voor de lancering van een actieprogramma. Eén van de actiepunten is de oprichting van het boomgaardenloket.

Het loket moet de hoogstamboomgaarden nieuw leven inblazen en richt zich op de (toekomstige) eigenaren van zulke boomgaarden en iedereen die affiniteit heeft met boomgaarden, hun producten en die (toeristische) activiteiten in boomgaarden wil organiseren. Het boomgaardenloket wil iedereen bijstaan met informatie en begeleiding bij het herstel en de inrichting van de hoogstamboomgaarden. "Maar ook voor begeleiding rond fruitverwerkingsinitiatieven kun je bij het boomgaardenloket aankloppen", zo legt Maureen Demoustiez van het boomgaardenloket uit. "We brengen verschillende ondernemers samen en zorgen zo voor een platform waar kennis wordt uitgewisseld en nieuwe opportuniteiten ontstaan."

Oproep

Het boomgaardenloket gaat ook het aanplanten van hoogstamboomgaarden zelf initiëren en lanceert daarom een oproep om contact met hen op te nemen als iemand een nieuwe hoogstamboomgaard wil aanplanten of een bestaande weer in orde wil brengen. Ook landbouwers die een hoogstamboomgaard in landbouwgebruik hebben, mogen zich melden voor het bespreken van opties om die te herstellen, aan te planten of om te zien of ze in aanmerking komen voor een subsidie. Het boomgaardenloket is momenteel te bereiken via 011/249159 of boomgaardenloket@rlhv.be.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek