header.home link

Impact op landbouw- en natuurgebieden na de illegale raveparty

Het zwerfvuil mag dan allemaal opgeruimd zijn, niet iedereen is even enthousiast over de feestgangers van de illegale raveparty in Brustem. Ondertussen is bekend dat drie landbouwers teeltschade hebben opgelopen en dat het Agentschap Natuur en Bos (ANB) een klacht zal indienen voor opgelopen inbreuken. “Ook al hebben de feestgangers hun absolute best gedaan om hun afval mee te doen, we keuren het feest niet goed”, aldus Philippe Martin, secretaris van de lokale Bedrijfsgilde. “Het is ook essentieel dat de politie de organisatoren vat zodat de schade op hen verhaald kan worden.”

2 mei 2023  – Laatste update 3 mei 2023 7:39
Lees meer over:
club dj rave techno party

Na de afloop van het illegaal ravefeest in Sint-Truiden wordt de balans opgemaakt van schade. In die balans kan alvast het bietenveld van landbouwer Jos Smets geschreven worden. Het veld werd volledig vernield doordat feestvierders er telkens over liepen en met hun auto’s over reden. “De bieten kwamen stilletjes kijken, maar de kiemen zijn helemaal naar de vaantjes nu”, getuigt de boer bij VRT NWS. “Nu zal ik proberen opnieuw te zaaien. Het is nogal hard aangetrapt, dus dat moet eerst nog serieus bewerkt worden.” Smets schat de schade rond de 2.000 tot 3.000 euro, nog afgezien van de zaden en de sproeistoffen.

Naast het bietenveld van Smets heeft ook een tarwe- en een grasveld schade opgelopen. “De schade op die velden blijft beperkt in vergelijking met het bietenveld”, legt Martin uit. “In het tarweveld is er schade doordat auto’s erin gereden hebben en in het grasveld is een deel van het gras vertrappeld.”

Ook schade in het natuurdomein

Volgens natuurorganisaties is er ook ongetwijfeld een impact op de natuur. Het militair terrein ligt deels in officieel erkend natuurgebied, waar ook beschermde diersoorten zoals dassen en eikelmuizen leven. Volgens Matthieu Helleputte van Animal Rescue Service vzw zijn verschillende dassenburchten vertrappeld. “We hebben ook een dode ree aangetroffen die zich letterlijk doodgelopen heeft tegen de omheining”, zegt Helleputte in het VRT Journaal. “Het zou gaan om een ree die pas was bevallen. Haar jong zal dus ook niet overleven. Ik heb geen enkel probleem met de rave, maar het gaat me om de plaats en het moment van het jaar.” De impact op andere dieren zoals eikelmuizen zal worden opgemeten deze week.

ANB besloot reeds om een schadeclaim in te dienen. Tegen wie die zal worden neergelegd, moet nog blijken uit een onderzoek. “Hoe groot en hoe permanent de natuurschade is, zal worden bepaald na onderzoek", zegt Jeroen Denaeghel, woordvoerder van het Agentschap aan VRT NWS.

Meldpunt schade

“Alle landbouwers van de betrokken streek zullen per mail gecontacteerd worden”, aldus Martin. “Er is ook een meldpunt opgericht voor alle getroffen personen. De gemeente zal hen ondersteunen en begeleiden in het melden van hun schade.” Het is de bedoeling om de schade van onder meer bewoners, landbouwers en bedrijven en de kosten voor de inzet van politie en hulpdiensten te verhalen op de organisatoren van de illegale raveparty. Dat liet de Limburgse gouverneur Jos Lantmeeters (N-VA) weten. Het is dus van belang dat politie en parket zicht krijgen op de betrokkenen van de organisatie van het illegale feest.

Bron: VRT NWS / eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek