Bonduelle sluit derde vestiging in België in twee jaar
nieuwsGroentenconservenfabrikant Bonduelle wil zijn vestiging in Westmeerbeek (Hulshout) sluiten. "De aanhoudende inkrimping van de markt van groenten in conserven dwingt Bonduelle tot een aanpassing van haar productiecapaciteit in Europa", stelt de onderneming. Bij Bonduelle in Westmeerbeek werken 130 mensen. De voorbije twee jaar sloot de Franse fabrikant al twee vestigingen die het overnam van het Belgische La Corbeille.
Met de intentie tot sluiting die Bonduelle op de bijzondere ondernemingsraad van vrijdag aankondigde voor de productievestiging in Westmeerbeek, valt het doek over nog een vestiging die de Franse groentenconservenfabrikant in 2008 overnam van het Belgische La Corbeille. Eerder werd ook al de vestiging in Stabroek gesloten en de vestiging in Rijkevorsel verkocht. In de drie productievestigingen van Westmeerbeek, Rijkevorsel en Stabroek werden jaarlijks 100.000 ton conserven geproduceerd en werkten 272 medewerkers.
Volgens Bonduelle blijft de consumptie van groenten in blik dalen waardoor er overcapaciteit is die op de verkoopprijzen drukt. Bovendien zouden onmiddellijk belangrijke investeringen - 5,5 miljoen euro - nodig zijn om de vestiging in Westmeerbeek open te kunnen houden, aldus de onderneming. Dat is "niet verantwoord binnen de huidige economische context", luidt het. Bonduelle zegt voorts genoeg Europese productiecapaciteit te hebben om de sluiting van Westmeerbeek op te vangen.
"De markt van de groentenconserven is de afgelopen drie jaren in Europa met 110.000 ton gedaald, wat een overcapaciteit in de productie van groene conservengroenten (erwten, erwten/wortelen, prinsessenbonen) heeft veroorzaakt. Vooral de regio Benelux-Duitsland kende een sterke daling en deze twee markten zijn nu net de belangrijkste voor de private label producten die de fabriek in Westmeerbeek produceert", luidt het. Voorts verwijst Bonduelle naar hogere aankoopprijzen van verse groenten en blik.
Het bedrijf kondigt een sociaal plan aan voor de getroffen werknemers. Dat moet volgens de onderneming "de sociale impact van deze voorgenomen beslissing op de medewerkers zoveel mogelijk opvangen via gepaste begeleidingsmaatregelen". Daarnaast heeft Bonduelle een actieplan uitgewerkt om "structurele, commerciële en administratieve investeringen te verminderen".
Bron: Belga