Vlaamse producent van bereide maaltijden maakt oversteek naar Duitsland
nieuwsHet Antwerpse maaltijdenbedrijf Foodmaker maakt de oversteek naar Duitsland. Voortaan liggen de verse maaltijden van het bedrijf te koop in 3.300 supermarkten van REWE. Foodmaker is verder actief in België, Nederland en Frankrijk en specialiseert zich in bereide maaltijden van verse, biologische seizoenproducten. Dagelijks vertrekken 100.000 maaltijden naar de supermarkten en enkele eigen restaurants.
Foodmaker maakt een turbulente ontwikkeling door. Nadat de producent van verse maaltijden tijdens corona zware klappen te verwerken kreeg, zit het bedrijf de afgelopen jaren weer in de lift. De producten van Foodmaker warden al in België verkocht bij Delhaize, in Nederland bij Albert Heijn en in Frankrijk bij Monoprix en Franprix. Daar komt nu dan ook Duitsland bij.
Na een succesvolle testfase in Noordrijn-Westfalen zijn de maaltijden van Foodmaker voortaan beschikbaar in 3.300 REWE-supermarkten in heel Duitsland. "De vraag naar gezonde en duurzame maaltijden is enorm gestegen en we merken dat Duitse consumenten steeds meer waarde hechten aan natuurlijke ingrediënten en transparantie over herkomst", zegt zaakvoerder Lieven Vanlommel in een persbericht.
Centrale keuken in Westerlo
Om aan de vraag te kunnen voldoen, heeft Foodmaker extra productielijnen geïnstalleerd in zijn centrale keuken in Westerlo. Daar maken 350 werknemers nu 100.000 maaltijden per dag. Hiervan gaan er 30.000 naar Duitsland. Op termijn moet de productiecapacteit in Westerlo verder opgeschaald worden.
Waar het in Duitsland gaat om bereide maaltijden - REWE koost acht variaties - levert Foodmakers ook andere verse producten zoals wraps, soepen, broodjes, salades en pasta's. Deze producten gaan niet alleen naar supermarkten, maar ook naar eigen restaurants. Het bedrijf heeft zo'n 25 restaurants waarvan twee in Parijs en één in Nederland. De overige restaurants bevinden zich allemaal in België, onder andere in de sportcentra van Sportoase. Ook in Duitsland heeft het bedrijf plannen om restaurants te openen.

Van carrosseriebouwer naar trendsetter in exotische biogroenteteelt
13 december 2023Foodmaker farm in Diest
Foodmaker onderscheidt zich door zijn producten zelf te telen op eigen velden (Foodmaker Farm) en een focus op biologische, duurzame en plantaardige landbouwmethodes met respect voor de seizoenen. VILT bezocht anderhalf geleden Foodmaker Farm dat gerund wordt door Mark Van Hove, de schoonvader van Lieven Vanlommel. Het biologische bedrijf in Assent, nabij Diest, ontving enkele jaren geleden het label "Biocyclische-Veganlandbouw".
Alle biologische kruiden en enkele duizenden kilo’s groenten die Foodmaker nodig heeft in zijn maaltijden komen van de eigen velden. Van Hove experimenteerde eerder met de teelt van spelt en quinoa en andere exotische gewassen. Ook staat hij bekend als pionier op het gebied van gember en kurkuma, teelten die vooral uit China geïmporteerd worden. Door deze producten in Vlaanderen te laten telen, wil Foodmaker de ecologische voetafdruk van zijn productie terugschroeven.

Bron: Belga / Eigen berichtgeving