Boete voor Dentergemse eierbedrijven wegens geurhinder

De Dentergemse eierbedrijven G. Ysebaert-Vandekerckhove en Euro-Ei zijn door de correctionele rechtbank van Kortrijk veroordeeld tot elk een boete van 2.750 euro voor milieuhinder en het houden van meer kippen dan toegelaten. De drie verantwoordelijken van de twee nauw met elkaar verwante vennootschappen kregen elk een boete van 1.375 euro.
25 maart 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07

De Dentergemse eierbedrijven G. Ysebaert-Vandekerckhove en Euro-Ei zijn door de correctionele rechtbank van Kortrijk veroordeeld tot elk een boete van 2.750 euro voor milieuhinder en het houden van meer kippen dan toegelaten. De drie verantwoordelijken van de twee nauw met elkaar verwante vennootschappen kregen elk een boete van 1.375 euro.

De rechter verklaarde ook een bedrag van 162.024 euro verbeurd, waarvan één tiende effectief. Een vijftigtal omwonenden, die zich burgerlijke partij hadden gesteld, kregen elk een schadevergoeding van 250 euro toegekend. Volgens de omwonenden is de stank van het bedrijf Euro-Ei in de Kruisstraat in deelgemeente Markegem al jaren niet te harden.

De toestand zou bovendien zijn verslechterd sinds het bedrijf ook aan mestverwerking begon te doen. Het eierbedrijf en kippenkwekerij G. Ysebaert-Vandekerckhove betwistte dat er teveel kippen gehouden worden, maar werd toch veroordeeld. Ook voor geur- en geluidshinder veroordeelde de rechter de twee bedrijven en haar verantwoordelijken. Ze beloven tegen deze zomer een verticaal biobed aan te leggen om de restgeur te beperken.

De rechtbank ging niet in op de vraag van de burgerlijke partijen om een exploitatieverbod op te leggen zolang de geurhinder blijft bestaan. Of we niettemin tevreden zijn? "Het is jammer dat zoiets voor de rechtbank moest komen. Wij hadden liever gezien dat moederbedrijf Euro-Ei had geïnvesteerd in nieuwe technieken zodat het niet meer stinkt in onze omgeving", aldus buurtbewoner Ronald Demeyer. De bedrijfsleiding van Euro-Ei wilde geen commentaar kwijt over het vonnis.

Bron: Belga/Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek