Hoe kweek je sterke gewassen op slechte grond?

Bio-energiegewassen zijn een geweldig alternatief voor milieuschadelijke energiebronnen, zoals steenkool. Maar ze laten groeien neemt ruimte in van kostbare landbouwgrond die natuurlijk beter geschikt is om voedsel te verbouwen - zeker in dit tijdperk van een snelgroeiende bevolking. Hoe kan de landbouwsector genoeg voedsel produceren, zonder het land dat nodig is om gewassen te telen voor industriële doeleinden? Met die vraag ging UHasselt onderzoekster Tori Langill aan de slag.

19 april 2021  – Laatste update 19 april 2021 20:58
Lees meer over:

Bacteriën, met hun complexe vermogen om te leven en te gedijen, hebben microbiologe Tori Langill altijd al gefascineerd. In haar doctoraatsonderzoek ging ze na hoe ze gewassen kan laten ontkiemen op ‘slechte grond’. “Als je die grond van iets dichter bekijkt, zit die eigenlijk nog vol leven”, legt Langill uit. “Planten groeien, onkruid woekert, bomen graven hun wortels diep in de grond. Hoe ze dat doen? Met de hulp van bacteriën.”

De onderzoekster legt uit dat er zowel goede als slechte bacteriën bestaan. “We gingen op zoek naar de goede bacteriën in zaden van planten die al op die ongeschikte grond groeiden.” Door zaden van industriële gewassen te coaten met die goede bacteriën, kunnen we dat heilzame effect doorgeven. Zo kunnen ook zij groeien op dit ‘ongeschikte’ land.”

En ‘ongeschikt land’ kan vele vormen aannemen. “De grond is bijvoorbeeld ongeschikt door metaalverontreiniging, een tekort aan voedingsstoffen of droogte”, gaat Langill verder. “Met deze technologie kunnen we industriële gewassen laten groeien op ongeschikt land, wat betekent dat we landbouwgrond vrijmaken voor voedselproductie. Wat een hoopje goede bacteriën al niet teweeg kan brengen.”

Meer weten? Tori Langill legt het je graag zelf uit in deze video.

Bron: Wetenschap Uitgedokterd

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek