Boerzaam.be wil korte keten en ecologische landbouw dichter bij de jeugd brengen

Na twee testzomers is Boerzaam.be maandag officieel gelanceerd. Het is een digitaal platform waarop jeugdwerkorganisaties bij lokale boeren en producenten in de buurt van hun kamp producten kunnen bestellen. Het platform komt er dankzij een gemeenschappelijk initiatief van korteketenaanbieders, agro-ecologische producenten, boeren, sociaal-culturele organisaties en jeugdverenigingen die vraag en aanbod van duurzaam en ecologische lokale producten willen matchen.

14 maart 2023  – Laatste update 14 maart 2023 21:49
6-Astrid Agemans-voor-BioForum (1)

“Vanuit de jeugdbeweging is er een grote interesse in lokaal geproduceerd, duurzaam voedsel dat via de korteketenverkoop verkrijgbaar is, maar in de praktijk heeft men hierover weinig kennis. Daarom is Boerzaam opgestart”, vertelt Ruben Arnaerts van Pulse Transitienetwerk. De organisatie die samen met VoedselAnders trekker is van het door Vlaanderen gesubsidieerde Boerzaam, houdt zich bezig met de transitie naar een “sociaal-rechtvaardige en duurzame samenleving”, zo lezen we op hun website.

Via boerzaam.be vinden jeugdverenigingen, kookouders en kookploegen eenvoudig lokale boeren en aanbieders waar ze producten kunnen bestellen voor op kamp, maar ook voor andere eetgelegenheden. De boeren die je terugvindt op de website maken deel uit van het netwerk van Boeren & Buren, BioForum, Voedselteams en Wervel. “Deze boeren doen net dat tikkeltje meer op het vlak van duurzaamheid”, aldus Arnaerts.

jeugdkamp

De website geeft duidelijk weer welke boeren zich in de buurt van een bepaalde (kamp)plaats bevinden. De resultaten filteren kan op locatie binnen Vlaanderen en op productcategorie. Via de contactgegevens neemt de jeugdvereniging eenvoudig contact op met de boer(in). Boerzaam is geen webshop, het is een platform dat de link maakt tussen klant en producent.

Behalve extra afzet voor de korteketenbedrijven brengt het platform volgens de initiators ook een dialoog tussen producent en consument op gang. “Voor boeren en producenten is Boerzaam de ideale gelegenheid om in dialoog te gaan met jongeren en om visies op de toekomst van landbouw met elkaar te delen. Daarnaast biedt het ook kansen om nieuwe doelgroepen te bereiken”, klinkt het.

Kinderen en jongeren komen via het platform in aanraking met voedsel-van-dichtbij nemen hun ervaringen mee naar huis

Ruben Arnaerts - Pulse Transitienetwerk

"Pulse Transitienetwerk gelooft dat jongeren en hun organisaties een motor zijn voor de transitie naar een sociaal-rechtvaardige en duurzame samenleving. Met Boerzaam helpen we hen om gemakkelijk voor korte keten te kiezen op kamp. De vele kinderen en jongeren die zo in aanraking komen met voedsel-van-dichtbij nemen hun ervaringen mee naar huis. Zo geeft de jeugd het goede voorbeeld en toont ze ons de weg”, aldus Arnaerts.

Chirojeugd Vlaanderen is één van de deelnemende organisaties. "De Chiro is geen eiland, maar wil betrokken zijn op de brede gemeenschap. We willen hen vormen tot geëngageerde en kritische wereldburgers. Oog hebben voor duurzaamheid is daar een onderdeel van. Boerzaam is daarom een mooie kans om Chirogroepen op een laagdrempelige manier te sensibiliseren”, verklaart het haar deelname.

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: Astrid Agemans (BioForum)

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek