header.home link

Landbouworganisaties bouwen modern melkveebedrijf na in LEGO

3 januari 2022

De landbouworganisaties Boerenbond, ABS en de beroepsvereniging van de zuivelindustrie BCZ hebben een moderne melkveehouderij laten nabouwen in LEGO. De creatie wordt op sociale media verspreid en is bedoeld om kinderen op een speelse manier kennis te laten maken met de melkveehouderij. Het LEGO-melkveebedrijf is gebouwd naar het voorbeeld van het zuivelbedrijf Moereveld in Torhout.

Lees meer over:
Melkveebedrijf_LEGO

We kennen ze allemaal wel: de typische boerderijen van LEGO met een paard, een koe, een hooiberg en misschien nog een emmer om de koe te melken. Maar de boerderij van vroeger is al lang niet meer het moderne landbouwbedrijf van tegenwoordig waar technologie een belangrijke rol speelt.

Deze constatering was voor het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijcentrum (VLAM) aanleiding om in opdracht van Boerenbond, ABS en BCZ een modern melkveebedrijf na te bouwen in LEGO. “Hiermee willen we het publiek op een speelse manier informeren over de moderne melkveehouderij waarin technologie een belangrijke rol speelt om dierenwelzijn en klimaatadaptatie te waarborgen”, legt Liliane Driesen, woordvoerder van VLAM, uit.

Met blokjes wordt uitgebeeld hoe de melkveehouders vandaag technologische innovaties gebruiken om zo efficiënt en duurzaam mogelijk te werken en het comfort van de dieren te bevorderen. Zo heeft een melkveehouder hulp van een voederrobot en een melkrobot om zijn dieren te voederen en te melken of zet hij een pocketvergister in om biomassa om te zetten in duurzame energie. Een koeborstel in de stal zorg voor extra comfort bij de dieren.

Koeborstel_lego

Moereveld in Torhout staat model

Het melkveebedrijf Moereveld uit Torhout geld als voorbeeld voor de LEGO-creatie. Het bedrijf is uitgerust met zonnepanelen, een pocketvergister en de 127 koeien worden gemolken met twee melkrobots. Melkveehouders Bjorn Moyaert en zijn vrouw Cindy Vandevoorde namen de boerderij in 2002 van haar ouders over. Drie jaar geleden werd de melkveetak uitgebreid met de verkoop van hoeveijs. De ijsbereiding en hoeveverkoop wordt gedaan door Cindy, terwijl Bjorn de zorg voor de koeien voor zijn rekening neemt.

Moyaert zegt zelf nog over zijn bedrijf: ''De mest verwerken we grotendeels. De methaan uit de mest wordt gebruikt als energieleverancier voor het bedrijf. Het water van onze daken vangen we op in een grote kelder van 400 kubieke meter en dient als drinkwater voor onze dieren. We willen op termijn volledig zelfvoorzienend zijn. Het klimaat ligt me ook nauw aan het hart. Onze kinderen zijn de generatie van morgen.”

VLAM geeft aan dat de boerderij niet in productie gaat bij LEGO. Het blijft voorlopig bij een prototype dat dus op Linkedin, Twitter en Facebook gedeeld wordt en de nodige reacties uitlokt.

Bron: Eigen berichtgeving / HLN

Beeld: VLAM

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek