Boerenforum en FUGEA voeren actie tegen “landroof door Colruyt”

Boerenorganisaties FUGEA en Boerenforum zijn dinsdag een stickercampagne gestart in een reeks Colruyt-winkels. Met de actie klagen ze de aankoopstrategie van landbouwgronden van de retailer aan. In Ath, in Henegouwen, verzamelden enkele boeren met hun tractoren aan de supermarkt.

20 september 2022  – Laatste update 20 september 2022 14:34
Lees meer over:
boerenprotestcolruytfugeaseptember22

Vooraf:

Exact 2 jaar geleden ontvouwde de Colruyt Group in een interview met VILT zijn plannen om landbouwgronden actief te gaan verwerven en exploiteren. In één adem verzekerde de supermarktketen dat de samenwerking met boeren voorop staat en dat die volledige teeltvrijheid krijgen. Maar de plannen botsen op veel tegenstand vanuit landbouwhoek.

De actie is een initiatief van de landbouworganisaties Boerenforum (een beweging van landbouwers die agro-ecologische praktijken nastreven) en het Waalse Fugea. Zij spreken van "landroof" door Colruyt. "Landbouwgrond is geen supermarkt en Colruyt moet stoppen met hun verticale integratie in de voedselketen”, klinkt het. Een recent onderzoek van nieuwswebsite Apache bracht aan het licht dat Colruyt de afgelopen jaren ruim 175 hectare landbouwgronden en weilanden heeft opgekocht.

Volgens de actievoerders leidt het beleid van de groep tot grote ongerustheid bij de landbouwers. Zo zou Colruyt de grondprijzen opdrijven waardoor boeren er niet meer kunnen tegen opboksen. "Ik wilde grond kopen die ik al bewerkte, maar Colruyt bood de eigenaar 4 keer de marktprijs. Ik kon dit onmogelijk evenaren", getuigt Nicolas, een jonge landbouwer uit Henegouwen die lid is van de raad van bestuur van Fugea. Ook zou Colruyt "vermijden om loopbaanpachtcontracten af te sluiten met de boeren en stelt het enkel seizoenscontracten op met onbekende voorwaarden", hekelen de landbouworganisaties nog.

In april voerden al zowat 150 boeren actie aan de hoofdzetel van Colruyt in Halle. "De grond wordt schaars en onbetaalbaar. We vrezen dat er slechts aan tijdelijke en dure contracten gehuurd zal kunnen worden van grote spelers als Colruyt, waardoor het niet meer haalbaar wordt om te blijven boeren", zei Wim Moyaert, coördinator van Boerenforum, toen.

colruytactieboerenforumstickersseptember22

Colruyt benadrukt in een reactie dat het één van de belangrijkste afnemers is van de Belgische landbouwers. "In onze rekken zijn producten van bijna 6.000 Belgische landbouwbedrijven te vinden en we hebben rechtstreekse samenwerkingen met niet minder dan 600 kleine en grote landbouwbedrijven", zegt de supermarktketen. Hij spreekt van een "samenwerkingsmodel". Zo benadrukt de groep dat er steeds wordt samengewerkt met onafhankelijke landbouwers. 

Wat het opkopen van landbouwgronden betreft, ontkent Colruyt dat het boven de marktprijs zou gaan. "We merken zelf ook dat de prijzen in bepaalde regio's stijgen, en stappen bewust niet mee in transacties die hoger liggen dan de marktprijs", klinkt het. De groep is naar eigen zeggen tot nu toe ook "alleen nog maar ingegaan op voorstellen van verkopende landbouwers die bij ons kwamen aankloppen." Ze benadrukt ook dat de paar honderd hectare grond die ze heeft, veel te beperkt is om invloed te hebben op de grondprijs. "Wij kunnen niet aanzien worden als degene die ervoor zorgt dat de prijs van gronden in ons land stijgt."

Colruyt nodigt de actievoerders uit tot een gesprek. "Vanuit Colruyt Group trekken we elke dag opnieuw volop de kaart van de Belgische landbouw en geven we de voorkeur aan producten van Belgische bodem, en dat is de dag van vandaag steeds belangrijker."

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek