nieuws

Boerenbond vraagt maatregelen omwille van de droogte

nieuws
Om de impact van de droogte op de veehouderij te verzachten, vraagt Boerenbond de Vlaamse overheid om maatregelen voor veehouders die worstelen met een stilgevallen grasgroei op hun weiden. Akkerbouwers zien intussen de prijs van vroege aardappelen op de veilingen stijgen. Ook graan- en maïsprijzen op de internationale markten zitten in de lift.
9 juli 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:12
Lees meer over:

Om de nefaste gevolgen van de droogte voor de veehouderij te beperken, vraagt Boerenbond de Vlaamse overheid om maatregelen. "De grasgroei ligt volledig stil dus vragen we dat runderen mogen grazen op grasklaverpercelen die normaal gemaaid worden". Intussen zien akkerbouwers de prijs van vroege aardappelen stijgen door de tegenvallenede oogst. Ook graan- en maïsprijzen op de internationale markten zitten in de lift.

Enkele dagen geleden wees Boerenbond al op de nefaste gevolgen van de aanhoudende droogte en warmte voor de land- en tuinbouw. In haar magazine Boer en Tuinder noemt de organisatie de toekomst van de tarweoogst zeer onzeker, wat zich al doet gewaar worden in stijgende graan- en maïsprijzen op de internationale markten. De kwaliteit van industriegroenten zoals bonen, wortelen en winterprei valt lager uit door de droogte en de kersen zijn kleiner dan anders.

De opbrengst van vroege aardappelen ligt tot 50 procent lager dan vorig jaar, laat Boerenbond weten. "In twintig jaar heb ik dit nog nooit meegemaakt", zegt algemeen secretaris Romain Cools van de beroepsvereniging van aardappelhandel en -verwerking Belgapom. "Het wordt een moeilijk jaar want niet alleen voor de vroege aardappelen zijn de omstandigheden extreem, ook voor de bewaaraardappelen kan dat het geval zijn. Alleen als het nu zou regenen, kan nog wat worden goedgemaakt".

Op de veilingen wordt voor 100 kg vroege aardappelen tussen 19,50 euro en 23 euro plus btw betaald. Vorig jaar was dat 9 euro, meldt Gazet van Antwerpen. Wat de precieze gevolgen zijn voor de consument, moet worden afgewacht. Voor 90 procent van de vroege aardappelen is de prijs op voorhand vastgelegd tussen producent en afnemer. De vrije markt speelt dus maar voor 10 procent van de aardappelen. Bij de bewaaraardappelen ligt die verhouding op 50/50.

De beide vragen die Boerenbond stelde aan achtereenvolgens minister-president Kris Peeters, tevens minister van Landbouw, en minister van Leefmilieu Joke Schauvliege, proberen een oplossing aan te bieden voor de stilgevallen grasgroei waardoor veehouders nu al reserves voor de winterperiode moeten aanspreken om hun dieren te voeden.

Boerenbond wil grasklaverpercelen laten begrazen die vandaag normaliter gemaaid moeten worden. Voorts wordt toelating gevraagd om nog gras te zaaien op derogatiepercelen (percelen waar onder een resem voorwaarden een hogere dierlijke bemesting mag worden toegepast, nvdr) omdat de droogte de inzaai in het voorjaar op heel wat plaatsen volledig deed mislukken.
 

Bron: Belga/Gazet van Antwerpen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek