nieuws

Boerenbond verwerpt schadevergoeding rundveehouders

nieuws
De Boerenbond reageert overwegend negatief op de compensatieregeling voor de boeren die inkomensverlies leden als gevolg van de BSE-crisis. De landbouworganisatie vreest dat de boeren niet gelijk zullen behandeld worden.
10 mei 2001  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:51
De Boerenbond reageert overwegend negatief op de compensatieregeling voor de boeren die inkomensverlies leden als gevolg van de BSE-crisis. De landbouworganisatie vreest dat de boeren niet gelijk zullen behandeld worden.

Gabriëls liet woensdag weten dat er 2,4 miljard frank uitgetrokken zal worden voor de getroffen boeren. Minstens de helft neemt de federale overheid voor haar rekening, over de andere schijf moet onderhandeld worden tussen de federale en gewestregeringen.

En dat noemt de Boerenbond "verwerpelijk". "Rekening houdend met vroegere ervaringen met het doorschuiven van maatregelen naar de gewesten, vragen we ons af wat er moet gebeuren wanneer bijvoorbeeld het Vlaams gewest zijn engagement niet opneemt", zegt Boerenbond-woordvoerder Roger Saenen. Van de Vlaamse regering wordt een duidelijk positief engagement gevraagd.

Ook de uitvoeringsmodaliteiten die op tafel liggen, zijn "onaanvaardbaar" voor de Boerenbond. Volgens de organisatie zal de steun enkel toegekend worden mits voorlegging door de boer van schuldbewijzen bij de banken. "Op die manier zal de schadebetaling uitsluitend terechtkomen bij bedrijven die schulden hebben bij de bank, ongeacht de oorsprong van die schulden", zegt Saenen.

Bedrijfsleiders die plichtsbewust hun bancaire verplichtingen blijven nakomen en liever eerst hun eigen familiaal kapitaal aanspreken of de cash flow benutten, "blijven bij dergelijke discriminerende regeling gewoonweg in de kou staan", luidt het. "Het is een regelrechte aanfluiting van het gelijkheidsprincipe. Alle rundveehouders moeten op dezelfde manier van steunmaatregelen kunnen genieten". Of moeten we de boeren systematisch aanraden om hun bancaire verplichtingen niet te voldoen om op overheidssteun te kunnen rekenen?, vraagt de Boerenbond zich af.

De organisatie is voorts teleurgesteld over het uitblijven van een oplossing voor de financiering van de verwerkingskosten van het dierenmeel én van een debat over het al dan niet opruimen van bedrijven waar een BSE-geval is ontdekt. Over de belofte van de regering om de BSE-testen en de opkoopregeling verder te financieren, is de Boerenbond wel tevreden.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek