Boerenbond, Natuurpunt en BBL tegen Seine-Schelde-West

Het gebeurt niet zo dikwijls, maar Natuurpunt, Bond Beter Leefmilieu en Boerenbond zijn het dit keer volmondig eens: het project Seine-Schelde-West zal de huidige waterproblemen vergroten, de kosten worden zwaar onderschat en het heeft een te grote impact op de natuur en landbouw rond het Schipdonkkanaal.
9 april 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07

Het gebeurt niet zo dikwijls, maar Natuurpunt, Bond Beter Leefmilieu en Boerenbond zijn het dit keer volmondig eens: het project Seine-Schelde-West zal de huidige waterproblemen vergroten, de kosten worden zwaar onderschat en het heeft een te grote impact op de natuur en landbouw rond het Schipdonkkanaal.

De drie organisaties zetten op een gezamenlijke persconferentie hun standpunt uiteen: "De Vlaamse regering moet dit project afblazen nu het nog kan", luidt het. De gelegenheidscoalitie vindt de economische noodzaak van het project, waarvan de kosten worden onderschat, hoogst twijfelachtig. Er zijn volgens hen genoeg alternatieven voor de ontsluiting van Zeebrugge.

In het huidige plan wordt geschat dat door de verbreding van het Schipdonkkanaal en de verbinding tussen het Schipdonk- en het Boudewijnkanaal 70 hectare landbouwgrond zal verloren gaan. Maar dat is een optimistische veronderstelling, aldus de verenigingen. Zo moeten er ook grachten worden verbreed om de verzilting tegen te gaan en verloren natuurgebied moet elders worden gecompenseerd.

Daarnaast vrezen Natuurpunt, Bond Beter Leefmilieu en Boerenbond dat het project de bestaande watertekorten en verzilting zal verergeren. Die verzilting wordt nefast voor de nabijgelegen landbouw- en natuurgronden. En de grote hoeveelheden zoet water die volgens het plan moeten worden aangevoerd om dit tegen te gaan, zijn er niet. In de zomer zijn er nu al watertekorten rond Gent, wat door de klimaatverandering alleen nog zal verergeren, stellen ze.

De drie organisaties vragen daarom dat er eerst werk gemaakt wordt van een toekomstgericht klimaatbestendig waterbeleid voor de Schelde. Bovendien kunnen een aantal projecten de duurzame groei van de haven van Zeebrugge verzekeren, zoals de ontdubbeling van de spoorlijn Brugge-Gent en de verdere uitbouw van de estuaire vaart, naast de al geplande verkeersontsluiting.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek