header.home link

Boerenbond lanceert steunoproep voor Oekraïense boeren

13 juni 2022

Boerenbond heeft met “Boeren voor Boeren” een brede oproep gelanceerd om de Oekraïense land- en tuinbouwers in oorlogsgebied te steunen. “Het gevoel van solidariteit met de door oorlog getroffen mensen uit Oekraïne leeft volop in de landbouwgemeenschap in Vlaanderen”, verklaart woordvoerder Vanessa Saenen.

Lees meer over:
oekraineoorlog-1250

Binnen Europa en wereldwijd voltrekt zich momenteel een humanitaire ramp. De oorlog in Oekraïne doet talloze burgers vluchten en stort miljoenen mensen wereldwijd in voedselonzekerheid. “Al van bij het begin van het conflict konden Oekraïense vluchtelingen voor tewerkstelling terecht op Vlaamse land- en tuinbouwbedrijven”, vertelt Vanessa Saenen, woordvoerder van Boerenbond. “In 2021 werden er 1.800 arbeidsvergunningen afgeleverd voor onderdanen van Oekraïne in de land- en tuinbouw. Dat aantal zal in 2022 naar alle waarschijnlijkheid hoger liggen omdat voor diegenen die een tijdelijke bescherming genieten in België, geen arbeidskaart meer nodig is.” Op dit moment werken er naar schatting 2.200 personen op land- en tuinbouwbedrijven.

“Maar er is meer, want onze solidariteit met de door oorlog getroffen land- en tuinbouwers in Oekraïne is groot”, vult voorzitter Lode Ceyssens aan. “Zij hebben de bijna onmogelijke taak om vanuit de frontlinie te zorgen dat de voedselproductie op peil blijft. Wij willen daarom ons brede netwerk aanspreken om deze Oekraïense boeren in oorlogsgebied te steunen.”

Boerenbond steun Oekraïne_Boerenbond

Hefboom

Boerenbond roept daarom zijn uitgebreide netwerk van Vlaamse leden-land- en tuinbouwers op om hun collega’s in Oekraïne te steunen. “Vanuit onze organisatie zetten we een hefboom op de steun die door de lokale boeren gedoneerd wordt. Zo kunnen we garanderen dat elke euro van de boeren en tuinders hier ook werkelijk naar de boeren in Oekraïne gaat.”

De oproep – die verder uitgedragen wordt via de Landelijke Beweging – kadert binnen het Copa-Cogeca initiatief ‘European Farmers Support Ukraine’.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek