header.home link

Boerenbond, Kortom Leuven en retailer Content lanceren eiwitproject 'Een boon voor Leuven'

23 augustus 2022

De Boerenbond, landbouwcoöperatie Kortom Leuven en retailer Content hebben dinsdag het nieuw project 'Een boon voor Leuven' gelanceerd. Bedoeling is om, in het kader van de Vlaamse eiwitstrategie, nieuwe ketens op te zetten op vlak van productie, verwerking en verkopen van eiwitrijke gewassen.

Lees meer over:
Verzamelde projectpartners

"Een van de grootste uitdagingen in de landbouw is het opbouwen van een verwerkingsketen tussen het product dat van het veld komt enerzijds, en het voedingsproduct dat uiteindelijk bij de consument belandt", legt Nele Lauwers, consulent bij de Boerenbond uit. "Omdat die keten voor kleinere volumes van lokale landbouwers ontbreekt, willen we dat met dit project vormgeven."

Het project focust op enkele eiwitrijke gewassen zoals veldbonen, gele erwt en lupine, ingezaaid als mengteelt met haver. In de komende twee jaar zal er worden onderzocht hoe deze gewassen verwerkt kunnen worden, en hoe ze daarna, als afgewerkt product, in de markt gezet kunnen worden. "Zo worden lokale handelaars, boeren, verwerkers en consumenten verenigd in een nieuwe waardeketen." 

Niet toevallig werd het project dinsdag voorgesteld in de verpakkingsvrije winkel Content in Leuven. "Onder andere havermout is erg populair bij ons publiek", vertelt uitbaatster Sara Vander Auwera. "We zouden de haver graag afnemen van lokale producenten, maar hebben tot vandaag helaas geen landbouwers in de buurt gevonden die het voor ons kunnen produceren. We zien dit dankzij dit project graag veranderen." 

“Als voedselproducent vinden we het natuurlijk belangrijk dat wat we op de markt brengen bijdraagt aan eco-thema's zoals biodiversiteit en zuiver water, maar op het einde van de dag moet er voor ons ook nog wel brood op de plank liggen”, zegt landbouwer Dries Janssens. “Dankzij dit project kunnen we op een veilige manier experimenteren met alternatieve gewassen en bekijken of deze voor diversiteit in onze producten én in ons eigen inkomen kunnen zorgen. Zo zijn we weer een stapje dichter bij een win-win situatie die zowel voor boer als klimaat positief uitdraait.”

Het project krijgt ook de steun van het Departement Landbouw en Visserij. Het is één van de geselecteerde projecten van de relance-oproep 'realisatie eiwitstrategie'. Het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) is één van de projectpartners.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek