Boerenbond investeert 500.000 euro in stikstofinnovatie

Boerenbond zal de komende twee jaar een half miljoen euro investeren in projecten die de stikstofuitstoot in de veeteelt moet terugdringen. Volgens Boerenbond zijn de huidige methodes om stikstof te verminderen te duur, te beperkt of praktisch niet toepasbaar. De landbouworganisatie steunt projecten van drie bedrijven in Geel, Ieper en Merelbeke, en twee bedrijven in Nederland.

9 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 9 november 2023 20:28 Ruben De Keyzer
Lees meer over:

De stikstofproblematiek leeft in de landbouw. Begin 2023 lanceerde Boerenbond een projectoproep voor bedrijven die de stikstofuitdaging te lijf wilden gaan met innovatie. "Tot hiertoe is het arsenaal van innovatieve oplossingen te beperkt, te duur, of praktisch niet toepasbaar, zegt Boerenbond op basis van gesprekken met landbouwers. Om een impuls te geven aan technologische bedrijven, zowel binnen als buiten de landbouwsector, heeft de organisatie de projectoproep gelanceerd. De projecten van Van De Plas, Vermeulen Construct en AndersBeton, Detricon en Maenhout, Kamplan en Lely haalden de selectie en krijgen nu elk tot 125.000 euro financiële ondersteuning.

Vijf projecten

Projectindiener Van den Plas is stalinrichter voor de varkenshouderij. Dit bedrijf krijgt ondersteuning van Boerenbond voor een project rond een mestbak voor kraamopfokhokken met vrije uitloop. Dankzij dit systeem kan het kraamhok meteen ook fungeren als opfokhok zodat de biggen na het spenen in hun vertrouwde omgeving blijven, wat hun welzijn aanzienlijk bevordert. Door de onderkant van de mestbak te koelen, vermindert de uitstoot van ammoniak. Het project wil een uitstootreductie van 70 tot 80 procent te realiseren. Als bonus zijn deze nieuwe hokken ook een stuk diervriendelijker.

Vermeulen Construct en AndersBeton werken gezamenlijk aan het project “WellFareCalf”. Ze ontwerpen een systeem waarbij mest en urine in de vleesveestal niet met elkaar in contact komen. Zo houdt men de vorming tegen van ammoniak. Concreet wordt onder de roostervloer waar de kalveren op staan, een ondiepe hellende vloer aangelegd met in het midden een smalle opening. Zo loopt de urine af, maar blijft de mest liggen op het bovenste deel van de vloer. Zo kan het apart worden afgevoerd via een mestschuif.

lode ceyssens ondervoorzitter boerenbond

De ammoniakemissies uit landbouw zijn met meer dan vijftig procent gedaald sinds 1990

Lode Ceyssens - Boerenbond

Detricon en Maenhout zetten in op een tweeledige oplossing. Enerzijds willen ze de stikstofemissies tijdens mestopslag beperken, anderzijds zetten ze de gerecupereerde ammoniak in als meststof. De reductie tijdens opslag bekomen ze door dagverse mest nog voor opslag te behandelen met een bijzondere stikstofverlagende techniek. Ze brengen de mest in een vergistingsinstallatie, waarna dit gescheiden wordt in dunne en dikke fractie. De dunne fractie wordt nadien verder behandeld via manipulatie van temperatuur en zuurtegraad. Hierdoor wordt de ammoniak die erin zit grotendeels omgezet naar een gasfase en kan het apart afgevoerd worden, waarna het omgezet wordt in een vloeibare meststof. Omdat dit gebeurt in een afgesloten omgeving, is het aandeel dat vrijkomt in de atmosfeer verwaarloosbaar. De vloeibare meststof kan lokaal gebruikt worden als meststof voor de akkers of particulieren. Dit alles moet zorgen voor 10 tot 40 procent emissiereductie en een terugwinning van minstens 75 procent van ammoniakale stikstof uit digestaat of vergiste biomassa.

Kamplan, specialist in voersystemen en mestverwerking uit het Nederlandse Boxtel krijgt ook steun van Boerenbond voor hun zogenaamde ‘Total Circulair Farm Concept’ in de varkenssector. Dit concept werkt volgens de principes van een standaard toilet. Door een ammoniak- en geurvrije vloeistof toe te voegen in de mestkelder, wordt deze verdund. De verdunde mest kan dan op zeer regelmatige basis gecontroleerd weggespoeld worden, waardoor deze minder lang in open lucht blijft liggen en ammoniak geen kans krijgt om te vervliegen. De verdunning en de regelmatige verwijdering van de mestvloeistof moet bij alle categorieën varkens tot 85 procent ammoniakreductie leiden.

Tot slot is er Lely in Maassluis, Nederland. Lely is producent van robotica en datasystemen voor melkveebedrijven. Denk hierbij aan melk-, voer- en mestrobots. Ook zij bedachten net als het 'WellFareCalf'-project een systeem waarbij urine en mest niet met elkaar in contact komen. In de oplossing van Lely blijft mest liggen op de roostervloer en wordt het afgevoerd via een mestverzamelrobot. Urine vloeit middels urinestrips (te integreren in bestaande roostervloeren) weg naar een stalkelder waar een afzuigsysteem ervoor zorgt dat eventuele emissies die ontstaan zijn, opgevangen en gezuiverd worden. Het bedrijf werkt ook aan een monitoringsysteem, zodat de gebruiker telkens weet hoeveel ammoniakuitstoot geëlimineerd wordt. Naar huidige metingen wordt op stalniveau een gemiddelde reductie van 77 procent bereikt bij melkvee.

Langdurig engagement

Wat Boerenbond betreft, gaat het niet om een eenmalig engagement. Ook in 2024, 2025 en 2026 zal de landbouworganisatie op zoek gaan naar innovatieve projecten, en wil zo in totaal een zestiental projecten meefinancieren. "Deze projectoproep kadert in ons totaalplan rond stikstof", vertelt voorzitter Lode Ceyssens. "De ammoniakemissies uit landbouw zijn met meer dan vijftig procent gedaald sinds 1990, heeft de Vlaamse Milieumaatschappij berekend. Maar we willen nog meer doen. We ondersteunen daarom bedrijven die ons kunnen helpen om onze uitstoot nog te verminderen."

Elk project krijgt voor 50 procent financiële steun, voor twee jaar. De geselecteerde bedrijven worden ondersteund door de experten van Boerenbond. Die zal hen in contact brengen met het Wetenschappelijk Comité Luchtemissies Veehouderij (WeComV) en het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) voor de ondersteuning van hun ontwikkelingsproces. De bedrijven voorspellen tot 85 procent reductie van stikstof.

Nog geen enkele nieuwe technologie op AEA- of PAS-lijst sinds oprichting WeComV
Uitgelicht
Sinds de start van het nieuw Wetenschappelijk Comité Luchtemissies Veeteelt (WeComV) zijn slechts vier nieuwe dossiers aangemeld. Geen enkele daarvan werd aanvaard om op de AE...
19 oktober 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek