Boeren uit derde wereld krijgen Europese hulp

De Europese Commissie heeft 314 miljoen euro vrijgemaakt om de landbouwproductie in de derde wereld te verbeteren. Dankzij het geld zouden landbouwers in ontwikkelingslanden makkelijker aan zaaigoed en meststoffen moeten raken. De beslissing vormt het Europese antwoord op de wereldwijde voedselcrisis die vorig jaar de kop opstak.
31 maart 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

De Europese Commissie heeft 314 miljoen euro vrijgemaakt om de landbouwproductie in de derde wereld te verbeteren. Dankzij het geld zouden landbouwers in ontwikkelingslanden makkelijker aan zaaigoed en meststoffen moeten raken. De beslissing vormt het Europese antwoord op de wereldwijde voedselcrisis die vorig jaar de kop opstak.

Om de ontwikkelingslanden beter te wapenen tegen stijgende prijzen en voedselschaarste zal de Europese Unie tot en met 2011 één miljard euro investeren in het opkrikken van de productiviteit van de lokale landbouw. Begin deze week besloot de Commissie een eerste schijf van 314 miljoen euro uit te keren.

Het geld is bestemd voor 23 landen die volgens eurocommissaris voor Ontwikkeling Louis Michel het zwaarst worden getroffen. Meer dan de helft van de landen ligt in Afrika. Ook onder meer Pakistan, Afghanistan, Cuba en de Palestijnse gebieden behoren tot de begunstigden.

Met het Europese geld zouden de landbouwers in de betrokken landen makkelijker toegang moeten krijgen tot meststoffen, zaaigoed en de diensten van dierenartsen en adviseurs. Ook wordt geld voorzien voor kleinschalige leningen (microkrediet), voor infrastructuur en opleiding en voor de ondersteuning van lokale landbouworganisaties. 

Volgens de planning van de Commissie zullen de komende drie jaar in totaal 50 landen geld ontvangen via dit Europese initiatief. Voor Ethiopië (45,4 miljoen euro), de Democratische Republiek Congo (40,6 miljoen) en de Palestijnse gebieden (39,7 miljoen) zijn de grootste schijven gereserveerd. Ook landen als Zimbabwe, Cuba en Afghanistan hebben uitzicht op steun. 

De Commissie moest vorig jaar maandenlang lobbyen bij de lidstaten van de Europese Unie en bij het Europees parlement om de nodige fondsen los te weken voor dit initiatief. De meerjarenbegroting moest immers aangepast worden en dat is geen sinecure op Europees niveau. Pas eind vorig jaar bereikten de lidstaten en de europarlementsleden een compromis.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek