header.home link

“Boeren op de buis” zet 30 jaar boerenstiel op de kaart

‘Voor boer en tuinder’ zal bij heel wat mensen nog wel een belletje doen rinkelen. Bijna dertig jaar lang was het programma een vaste afspraak op zondag om op de hoogte te blijven van het reilen en zeilen van de Belgische landbouw. Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG) werkt samen met VRT en een hele reeks partners om dit bijzondere landbouwerfgoed in de kijker te plaatsen in het project ‘Boeren op de buis’.

27 oktober 2022  – Laatste update 27 oktober 2022 15:42
boerenopdebuisarchiefbeeld-copyrightVRT

De titel van de reeks roept bij velen wellicht een gezonde portie nostalgie op. Tussen 1959 en 1988 was ‘Voor Boer en Tuinder’ immers een gevestigde waarde in heel wat Vlaamse huiskamers op zondag. Overal te lande kwamen Boerengildes in parochiezalen samen om gezamenlijk naar het programma te kijken en de inhoud achteraf te bespreken. Vandaag toont dit bijzondere archiefmateriaal hoe het leven in de landbouwsector er vroeger uitzag en hoe groot het verschil is met de boerenstiel vandaag.

Eigen televisieprogramma

In de uitzendingen deelden honderden boeren en boerinnen hun expertise en gaven ze hun mening over een brede waaier aan onderwerpen. Voor het eerst kregen de Vlaamse landbouwers een eigen programma op televisie. ‘Voor boer en tuinder’ beoogde in de eerste plaats de voorlichting over nieuwe landbouwpraktijken, maar groeide snel uit tot een iconisch programma dat een omvangrijk niet-agrarisch publiek bereikte en ook aandacht had voor het ruimere plattelandsleven.

Het project ‘Boeren op de buis’ wil het bewaarde audiovisuele materiaal in de verschillende archieven in kaart brengen. Alle 470 afleveringen krijgen een gedetailleerde beschrijving zodat ze altijd vindbaar blijven in het archief. Naast de afleveringen zelf, is er ook heel wat documentatie bewaard. “Bij KADOC-KU Leuven vinden we het papieren archief van de bezieler van het programma Hein Nackaerts. Dit bevat heel wat briefwisseling en scenario’s. VRT beschikt dan weer over een mooie fotocollectie van het leven achter de schermen.”, vertelt projectmedewerker Lore Van Humbeeck (CAG).

De reeks is een schitterend tijdsdocument en een belangrijke bron voor toekomstig historisch onderzoek

Lore Van Humbeeck - CAG

“Door interviews met oud-medewerkers komen we meer te weten over hoe het programma geëvolueerd is en welke doelstellingen er nagestreefd werden. Zo willen we het programma in zijn historische context plaatsen. De reeks is een schitterend tijdsdocument en een belangrijke bron voor toekomstig historisch onderzoek”, gaat Van Humbeeck verder. “Het uiteindelijke doel is om het brede publiek opnieuw in contact te brengen met dit bijzondere erfgoed door ook musea en leerkrachten te wijzen op de vele mogelijkheden die dit audiovisuele materiaal te bieden heeft”, besluit ze.

Meer weten over ‘Voor boer en tuinder’? Surf naar de website van CAG.

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: Opnames van ‘Voor boer en tuinder’. Arthur Tollenaere interviewt landbouwers op het erf. © Fotoarchief VRT.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek